Студентски пленум: Повлечете го законот, па ќе дојдеме на дебата

Студентската иницијатива Студентски пленум која е против воведувањето државен испит во високото образование денеска на својата Фејсбук страница го искоментира излагањето на премиерот Никола Груевски за време на средбата во понеделникот меѓу Министерството за образование и наука, Интеруниверзитетската конференција и професорите кои се поддржувачи за реформите во високото образованието.

Тие велат дека  нема да дозволат да бидат злоупотребени низ дебати кои „легално не можат и нема да сменат ништо“. Тие уште еднаш посочија дека нивната идеја е да дебатираат околу потребата да се воведе вакво тестирање, а не за техничките недостатоци на тестирањето. Студентскиот пленум смета дека државен испит не треба да постои во високото образование.

Во продолжение е интегралното соопштение:

Се чини дека, како и сите претходни пораки кои ги испраќаше Студентскиот пленум, беше извадена од контекст (односно спинувана) и најголемата порака за потребата од дебатирање за новите законски решенија.
Најпрвин, со зачудување гледаме на излагањето на Премиерот на понеделничката „дебата“ во Собранието на РМ. Според него, веќе три месеца се водела дебата околу измените во Законот за високо образование.

Затоа, се чини со право, се запрашуваме: дали е тоа истиот човек кој пред три недели во интервју за телевизија Канал 5 изјави дека не знае зошто Студентскиот пленум протестира, па и претпостави дека сето тоа е поради „некаква младешка бунтовност”? Дали тој мислеше на истиот период во кој, иако Студентскиот пленум постојано го бараше тоа, неколкупати беа одбивани предлозите за дебата со изговор дека е сѐ уште рано?

Сега кога законот е веќе пред второ читање во Собранието на РМ, секоја друга дебата надвор од процедурите нема да постигне ништо и е во спротивност со нашата аргументација и нашата цел. Токму затоа, Студентскиот пленум нема да ги изложува ставовите во дебати кои не можат да влијаат на законот. Нашата идеја е да дебатираме околу потребата да се воведе вакво тестирање, а не за техничките недостатоци на тестирањето. Студентскиот пленум смета дека државен испит не треба да постои во високото образование.

По примерот на донесувањето на Законот за медиуми, извршната власт во понеделникот ја повтори процедурата, па така од Универзитетот „Кирил и Методиј“ направи соучесник во донесувањето на законот. Само за потсетување, УКИМ експлицитно побара повлекување на предложените измени во Законот за високо образование.

Заради таквата пракса при донесувањето на закони, Студентскиот пленум не дозволи да биде злоупотребен низ дебати кои легално не можат и нема да сменат ништо, освен што ќе добијат легитимитет поради учеството на најголемото студентско движење во моментов.

Основното барање беше и останува исто – повлечете го законот. Потоа, на легален терен, и во време кога апсолутната моќ и контрола врз законот ќе биде во рацете на легитимни тела, ќе може да дебатираме сите ние заедно со професорите за најдобрите системски решенија за унапредување на квалитетот на високото образование.

За крај, дозволете ни да се осврнеме на изјавата на Премиерот, според кого доколку изложиме суштинска аргументација, таа ќе биде прифатена, а измените на Законот за високо образование ќе бидат повлечени. За таа цел, во писмо со кое директно ќе се обратиме до Премиерот, ќе ја повториме нашата суштинска аргументација, а него ќе го замолиме да си остане достоен на кажаното и да ги повлече измените во Законот.