Студентска окупација – програма за автономните зони на факултетите

Денешната програма на автономна зона за првпат го вклучува и алтернативниот курикулум на ПМФ и Економскиот факултет, соопшти Студентски пленум. Досега алтернативни предавања, работилници и музичка програма се одвиваат на Филозофски/Филолошкиот, ФЕИТ/МФС, Архитектонски/Градежен во Скопје, како и Техничкиот факултет во Битола.

Автономна зона на Филозофски/Филолошки:

12:00 – 13:30 – Елена Градишки Лазаревска – Упад „без пардон“ во автономијата на Универзитетот @Правен факултет @ А1
13:00 – 14:30 „Дебата за новите законски решенија предвидени во законот за академијата за наставници“-
@Библиотека за романски јазици и книжевности
14:00 – 16:00 – Марјан Марковиќ – Семантичка анализа на поимите „точка, запирка, подмет, падеж…“ @А3
15:00-16:00 Студентски права со Сања Божовиќ @А3
17:00 –18:00 Театарска работилница на француски јазик Les Artcooliques @А3
18:00-19:00 Свирка @Аула
21:00-23:00 Проекција на филм “Il Conformistа” – Bertolucci @A3

Автономна зона на ФЕИТ/МФС:

0:30 – 12:30 Локален пленум
11:00 Отварање на изложба (студенти од машински факултет)
12:30 – 14:00 Алтернативно предавање со Магдалена Костоска: Веб комуникација
14:00 – 16:00 Алтернативно предавање (работилница) со Јане Стефанов и Петрит Сарачини: Пристојно, кратко и јасно, точно, брзо, вирално – Како да допре нашиот глас до јавноста?
16:00 – 17:00 Алтернативно предавање со Бранимир Јовановиќ: Доходовната нееднаквост во Македонија
18:00 – 19:00 Алтернативно предавање со Ѓорѓи Маџаров: Internet of things
20:00 – 21:00 ЗУМБА
21:00 Rover’s Hangover

Автономна зона на Архитектонски/Градежен:

10:30-12:00 предавање: проф. д-р Грозде Алексовски / Образованието во светот @ Просторија 111 ГФ
12:00-14:00 – ‘Chronos’ (1985) / http://www.imdb.com/title/tt0088919/ @ амфитеатар АФ
13:00-15:30 Отворен дебата: Професори (ГФ) и Студентски Пленум @ амфитеатар на ГФ
14:00-16:00 – предавање + дискусија: Мери Батакоја / ‘За Берлинскиот ѕид (од мемоарите на Rem Koolhaas’ @ амфитеатар АФ
16:00-18:00 – предавање + дискусија: Артан Садику / ‘Потрага по политичкиот човек, автономијата и субјектот’ @ амфитеатар на ГФ
18:00- … – ‘Cosmos: A Spacetime Odyssey’ (2014) http://www.imdb.com/title/tt2395695/ маратон @ амфитеатар АФ

Автономна зона на ПМФ:

11:00 Сузана Д. Ковкаровска – „Промената на образованието и законите од 2008 до денес”

Автономна зона на Економски:

12:00 Трибина: „Што треба да се смени, а Што реално се менува во високото образование?“

Автономна зона на Технички факултет во Битола:

17:00 – Предавање на тема „Вистината како вредност“ – проф. Милка Мицевска

18:00 – Алтернативно предавање на тема „Дијалог“ – проф. д-р. Фанче Јошевска

20:00 – Предавање на тема „Политика и оптимизам“ – Кире Василев

21:30 – Настап на „Foot Fetish“