Стружани со протест побараа итно решение за загадувањето од локалната депонија

Со протестен марш од паркингот пред Пливалиште до кружниот тек на влезот од Струга, граѓанската иницијатива „Доста“ вчера побара итен ангажман од локалната самоуправа и Владата за решавање на проблемот со дивата депонија, која гори со куси прекини од Велигден.

Стружани на кратко го блокираа кружниот тек, каде јасно побараа „Стоп за загадувањето“ и „Чист воздух сега“, потенцирајќи дека депонијата која се наоѓа во непосредна билизна на Струга, претставува постојана закана за жителите од овој град и околните места.

„Локалната самоуправа веднаш да преземе акција за целосно гасење на депонијата надворешно и внатрешно, а Владата под итно да закаже вонредна седница на која ќе дискутира за проблемот на стружани“, беше побарано на протестот.

Иницијативата побара да се формира работно тело од претставници на Министерството и локалниот инспекторат за животна средина, со цел да излезат предлог локации за одлагање на отпадот, се до формирање на регионални депониии.