Стивен Хокинг: Технологијата треба да биде под контрола, или ќе ја уништи човечката раса

Стивен Хокинг предупредува дека технологијата треба да биде контролирана за да се спречи уништување на човековата раса.

Светски реномираниот физичар, кој претходно зборуваше за опасностите од вештачката интелигенција, верува дека луѓето треба да најдат начин како да ги идентификуваат заканите брзо, пред тие да ексалираат.

„Откако започна цивилизацијата, агресијата e толку употребувана што има предности за преживување“, изјави тој за Тајмс.

„Тоа е длабоко врежано во нашите гени со Дарвиновата еволуција. Сега, сепак, технологијата има напреднато со такво темпо што оваа агресија може да не уништи сите нас со нуклеарна или биолошка војна. Ние треба да го контролираме овој наследен инстинкт со нашата логика и разум”.

Тој предлага дека „одредена форма на светска влада“ би била идеална за оваа работа, но таа самата би создала повеќе проблеми.

„Но, тоа би можело да стане тиранија“, додаде тој. „Се ова можеби звучи трагично, но јас сум оптимист. Мислам дека човечката раса ќе се воздигне над овие предизвици“.

Во 2015 година, Хокинг рече дека вештачката интелигенција ќе стане толку моќна што ќе биде способна да ги убие луѓето ненамерно.

„Вистинскиот ризик во вештачката интелигенција не е пакоста, туку конкуренцијата“, изјави Хокинг.

„Супер вештачка интелигенција ќе биде одлична во извршување на своите цели, и ако тие цели не се врзани со нашите, ние сме во неволја“, појасни тој.

Хокинг ова го споредува со ситуацијата кога се одвива проект за хидроелектрична енергија, но во близина има мравјалник што ќе се поплави.

„Ајде да не го ставаме човештвото во позиција на тие мравки“, рече Хокинг.

Извршниот директор на Тесла, Елон Маск, дели слично мислење. Тој неодамна предупреди дека луѓето се во опасност да станат ирелевантни.

„Со текот на времето, мислам дека најверојатно ќе видиме одблиску спојување на биолошката интелигенција и дигиталното разузнавање”, рече тој, посочувајќи дека луѓето би можеле да се спојат со машините во иднина, со цел да издржат.