[Став] Зошто не постои такво нешто како „надарено дете“

Кога Мериам Мирзахани загина трагично на рана возраст од 40 години овој месец, медиумите зборуваа за неа како за генијалец. Единствената жена што ја освои наградата Филдс медал – математички еквивалент на Нобеловата награда и професор на Стенфорд од 31 година, оваа академска професорка од иранско потекло беше во трка, откако почна да освојува златни медали на математичките олимпијади во своите тинејџерски години.

Би било лесно да се претпостави дека некој посебен како Мирзахани сигурно е едно од оние надарени деца кои се извонредни од детството. Оние кои го читаат Хари Потер на пет години или се признаени од МЕНСА не многу подоцна. Детето кое полага математички тестови додека се уште има под десет години, или реткоста како Рут Лоренс, која беше примена на Оксфорд додека нејзините врсници сè уште беа во основно училиште.

Но, ако се погледне одблизу ќе се појави друга приказна. Мирзахани е родена во Техеран, едно од трите деца во семејство од средна класа, чиј татко бил инженер. Единствениот дел од нејзиното детство што беше невообичаено беше иранско-ирачката војна, која во нејзините рани години го отежна животот на семејството. За среќа, заврши во периодот кога таа посетуваше средно училиште.

Мирзахани, отиде во многу селективно училиште за девојчиња, но математиката не беше нејзин интерес , туку читањето. Таа сакаше романи и би прочитала се што ќе се најде во нејзините раце; Заедно со нејзината најдобра пријателка ги посетуваше книжарниците кон дома од училиште за да купи и чита.

Што се однесува до математиката, таа во првите неколку години учела многу слабо во нејзиното основно училиште, но се заинтересирала кога нејзиниот постар брат ѝ кажал за она што го научил. Тој споделил познати математички проблеми од едно списание што ја фасцинираше – и таа станала зависна. Остатокот е математичка историја.

Дали нејзината позадина е невообичаена? Очигледно не. Повеќето Нобелови лауреати не се исклучок во детството. Ајнштајн беше бавен за разговор и беше прогласен за глупав од семејната слугинка. Тој паднал при полагање на општиот дел од влезниот тест за Политехничкиот факултет во Цирих – иако го пуштија поради високите физички и математички резултати. Првично се бореше на работа, не успеал да добие академско мислење и беше предаден на одделот за промоција во швајцарската канцеларија за патенти, бидејќи тој не бил доволно добар во машинската технологија. Но, тој на крајот ги преработил законите за механика на Њутн со својата теорија на релативност.

Луис Терман, американски пионер во образовната психологија, објави студија во 1921 година за следењето на  1.470 луѓе од Калифорнија, кои се истакнувале во новите тестови за интелигенција, во текот на нивниот живот. Никој не завршил како големите мислители на нивната возраст, како што очекувал Терман. Но, тој ги пропушти двата идни добитници на Нобеловата награда – Луис Алварез и Вилијам Шокли, двајцата физичари – кои тој ги отфрли од студијата, бидејќи резултатите од тестовите не беа доволно високи.

Постои канон за истражување на високи перформанси, изграден во текот на минатиот век, што укажува на тоа дека оди подалеку од тестираната интелигенција. Покрај тоа,  истражувањето е јасно дека мозоците се податливи, новите нервни патишта можат да бидат фалсификувани, а IQ не е фиксно. Само затоа што можете да го прочитате Хари Потер на пет години не значи дека ќе бидете уште понапредни од вашите врсници во вашите тинејџерски години.

Според мојата колешка, професорката Дебора Ејр, со која соработував за книгата „Големи умови и како да ги израснете“, најновите невронски мрежи и психолошкото истражување сугерираат дека повеќето луѓе, освен ако не се когнитивно нарушени, можат да постигнат стандарди за перформанси поврзани со училиштето со надарени и талентирани. Сепак, тие мора да се научат на вистинско однесување и пристап кон нивното учење и да развијат атрибути на високи изведувачи – љубопитноста, упорноста и напорната работа. На пример, пристапот Ејр го нарекува „учење со високи перформанси”. Критично, им е потребна вистинска поддршка во развивањето на овие пристапи по дома, како и на училиште.

Значи, има ли такво нешто како надарено дете? Тоа е многу спорена област. Професорот Андерс Ериксон, истакнат едукативен психолог на државниот универзитет во Флорида, е ко-автор на „Врв: Тајни од новата наука на експертиза“. По истражувањата во 1980 година во различни достигнувања, од музика до меморија и спорт, тој не мисли дека уникатните и вродените таленти се суштински. Намерната практика, која ви се протега на секој чекор од патот, и околу 10.000 часа од тоа, е она што произведува експерт. Тоа не е магичен број – највисоките изведувачи се движат да направат многу повеќе, се разбира, и како и Мирзахани, честопати наоѓаат своја единствена перспектива на патот.

Истражувањето на Ериксон за меморија е особено интересно, бидејќи случајни ученици, тренирани со техниките за меморија во студијата, ги надминаа другите за кои се сметаше дека имаат вродени супериорни спомени – оние што можеби ќе се наречат надарени.

Тој навлезе во идејата за истражување на ефектите од намерната практика поради инцидент во училиште, во кој тој бил претепан од некој од кој постојано губел во шах. Неговиот противник очигледно се испраксал.

Но, можеби работата на Бенџамин Блум, друг истакнат американски едукатор кој работел во 1980-тите, е тоа што дава најмногу пауза за размислување и ја нагласува идејата дека семејството е суштински важно за концептот на високи перформанси.

Тимот на Блум ја погледна групата составена од луѓе со извонредно високи постигнувања во одредени дисциплини, како балетот, пливање, пијано, тенис, математика, скулптура и неврологија, и ги интервјуираа не само поединците туку и нивните родители.

Тој нашол шема на родители кои ги поттикнувале и ги поддржувале своите деца, особено во областите каде што уживале. Извонредните возрасни луѓе на Блум работеа многу напорно и конзистентно на тоа младите го сакале, а нивните родители покажаа дека имаат силна работна етика.

Додека жирито е надвор од надареноста како вродена и други фактори што можат да ја направат разликата, сигурно е дека однесувањата поврзани со високи нивоа на перформанси се реплицираат и повеќето може да се научат – дури и особини како што се љубопитноста.

Ејр вели дека знаеме како надарените учат. Од тоа таа разви пристап за учење кој ги става во еден пакет она што таа го нарекува напредни когнитивни карактеристики, како и вредностите, ставовите и атрибутите на високи перформанси. Таа работи на пакетот со група пионерски училишта, како во Велика Британија така и во странство.

Но, системот треба да биде усвоен од страна на семејствата, исто така, да се обезбеди проширен успех меѓу класите и културите. Истражување во Британија ја покажува разликата што родителите ги прават ако учествуваат во едноставни предучилишни активности во домот, поддржувајќи го читањето на пример. Оваа поддршка се покажува низ годините подоцна во подобри резултати на ниво А, според студијата за ефективно предучилишно, основно и средно училиште, спроведена во текот на 15 години од тим на универзитетите во Оксфорд и Лондон.

Истражувањето, кое детално погледна 24 од 3.000 лица кои се изучувале, а кои успеале да се спротивстават на претпоставките, нашле нешто извонредно за она што се случувало во домот. Половина биле на бесплатни школски оброци поради сиромаштија, повеќе од половина живееле со самохран родител, а четири од пет живеат во лишени подрачја.

Интервјуираните откриле силен доказ за возрасните во животот на детето кои го ценеле и го поддржувале образованието, било во непосредно или проширено семејство или во пошироката заедница на детето. Децата зборувале за потребата да работат напорно во училиште и да слушаат на час и да продолжат да се обидуваат. Тие упатувале на клучните возрасни лица кои ги поттикнале на тие ставови.

Ајнштајн, олицетворение на гениј, очигледно имал љубопитност, карактер и решителност. Тој се борел против отфрлањето во раниот живот, но беше неодлучен. Дали тој мислел дека бил гениј или дури и надарен? Не. Тој еднаш напиша: „Не е тоа што сум толку паметен, туку останувам со проблеми подолго. Повеќето луѓе велат дека тоа е интелектот што го прави голем научникот. Тие не се во право: тоа е карактерот. ”

А што е со Мирзахани? Нејзините објавени цитати покажуваат некој кој бил љубопитен и возбуден од она што го направила. Еден коментар сумира сè. „Се разбира, најнаградениот дел од „Аха“ моментот е возбудата за откривање и уживањето да се разбери нешто ново – чувството да се биде на врвот на еден рид и да се има јасен поглед. Но, поголемиот дел од времето, математиката за мене е како да се биде на долг скок без трага и нема крај на повидок. ”

Патеката ја однесе до изворите на оригиналното истражување по математика во суров краток живот. Тоа звучи како неограничен карактер. Можеби тоа беше нејзиниот дар.

Пишува Венди Берлинер за Гардијан