[Став] Пет лекции што би сакала да ги знаев на 20 години

Неодамна зборував со група девојки на возраст од 18 до 22 години, во женскиот клуб на Универзитетот Харвард. Слушајќи за нивните „борби“ ми дојдоа сеќавањата за она со што јас се соочував на таа возраст. И секако, многу од оние работи што на 20 години изгледаа толку важни, едноставно ги снема.

Дали жалам поради тоа? Не. Но тоа ме натера да се запрашам, кои се лекциите кои би сакала да ги знаев кога имав 20 години?

ALEXIS-MEADS

1. Не се споредувајте себе си со другите.

Ова беше важно голема работа за мена на колеџ. Одев во мало улилиште каде што секој се познаваше со секого и многу се озборуваше. Девојките возеа модерни автомобили и Луј Витон чанти. Постоеше она чувство дека мора да се вклопиш. Јас бев некој кој маршираше во ритамот на сопствените тапани, но постојано се споредував со останатите што секако ме натера да се чувствувам мизерно! Посакувам да знаев дека животот не е натпревар и дека е подобро да се биде свој, отколку да се стопиш со толпата.

2. Нема потреба да чувствувате дека мора да ги имате разбрано сите работи.

Што е вашиот главен план за иднината? Што ќе правите по колеџот? Каде ќе живеете?

Овие прашања ме полудуваат! Секој пат кога одев дома на одмор ми се чинеше дека сите само сакаат да ме прашуваат што ќе правам. Се додека не тргнав на колеџ, јас не бев сигурна, но постоеше тој луд притисок да го ставам во ред остатокот од мојот живот. Секој избор го чувствував како голема животна одлука, што пак само го зголемуваше притисокот. Би сакала да бев поопуштена. Вие не треба да го имате целиот план токму сега, бидејќи тоа никогаш и нема да се случи. Животот е серија на обиди и прилагодувања. Во тоа е забавата!

3. Вие сте паметни.

Растејќи, мојата сестра секогаш беше попаметната. Јас секогаш сум била онаа која само „поминува“. Затоа, кога јас почнав да покажувам добри академски резултати на колеџ, бев избрана како врвен виолинист, пишував трудови и полагав тестови, мислев дека нешто тука мора да не е во ред. Мора да сум добра само во мамење на системот?

Но, тоа е она што сериозно го мислев. Ако можев да напишам 15 страници во една сесија и да добијам добра оценка, тоа мора да е поради системот,  а не поради мене. Потоа отидов на Харвард и почнав навистина да се ценам себе си. Затоа што сакав да дадам се од себе. И ете, излезе дека не било до системот, туку всушност јас сум била паметна. Или барем добра во некои работи. Сите ние имаме способности и таленти уникатни за нас. Играјте со оние таленти кои ги поседувате.

4. Истакнете ја својата убавина.

Поголемиот дел од девојчињата во моето училиште изгледаа како Барби. Беа убави, со убав тен и свилена, права, руса коса. Јас пак  не се сметав за многу атрактивна во средно училиште. Освен тоа, сум исклучително бледа со мошне кадрава коса. Но јас сакав да се вклопам во она што го сметав за „убаво“ и почнав да ја исправувам косата и да ставам потемна пудра. Тоа е во ред. Но, сега сфаќам дека кадрава коса е всушност „кул“. Исто така и бледата кожа … како Никол Кидман или Скарлет Јохансон. Истакнете ја сопствената убавина.

5. Уживајте во младешката љубов, но не вложувајте сè во однос.

Кога имав 18 се заљубив за прв пат. И беше многу слатко. Двајцата мислевме дека сме еден за друг и дека ќе бидеме заедно засекогаш. Потоа , како што работите почнаа да се менуваат, беше тешко да се отиде. Како и во многу врски, се чини дека останавме заедно подолго од она што требаше.

На таа возраст учите за прв пат што е љубов. И уживајте во неа! Бидејќи е убава. Но вие се уште се барате себе си. Па, затоа, ако не функционира, разберете дека тоа не е крај на светот. Тоа е нешто прекрасно и треба да ги научите попатно тие лекции.

Би сакала да знаев да се вреднувам себе си. Да знаев колку добра, љубезна, паметна, неверојатна и прекрасна сум кога сум своја. И тоа важи за сите вас, исто така! Вие сте совршени токму такви какви што сте, без да имате потреба нешто или некој да го потврди тоа за вас.

Alexis Meads

Извор: Huffington Post