[Став] Емануел Макрон: Раѓањето на анти-Трамп?

Емануел штотуку ја доби ретката „титула“  на „најретвитуваната“ личност од Франција во историјата.

За помалку од 24 часа, неговата протестна порака насочена кон Трамп, „Направете ја нашата планета голема повторно“ (Make our planet great again), беше споделена повеќе од 140.000 пати. Една петтина од „ретвитовите“ беа во САД.

Тоа е уште еден доказ дека тоа што се случи во Елисејската палата во вторникот, е мастер-час  по комуникации, пишува Хју Скофилд за ВВС.

Растечки фан клуб

Изразувајќи ја својата реакција за американскиот претседател, не само што Макрон дрско одговори прекршувајќи го правилото според кое француските претседатели не зборуваат на англиски никогаш во јавност, дури и ја имаше храброста да го промени личниот кампањски слоган на Трамп.

„Направете ја нашата планета голема повторно“ е провокација маскирана во повик за доблесност. Како изрека за оние кои имаат верба, беше невозможно да и се одолее.

Преку овој „твит“, Макрон направи еден чекор кон патот кој го прави долгоочекуваната интернационална фигура: анти-Трамп.

_96313215_capture

Францускиот лидер има растечки клуб на обожаватели: во Франција, во САД и насекаде низ светот, како и меѓу луѓето кои го гледаат како поларната спротивност, перфектната антитеза на неговиот колега од Белата куќа.

Овие луѓе го обожуваат фактот дека со пристигнувањето на Макрон, постоечкиот поредок се чини дека се преврте на глава.

Порано се сметаше дека Франција е таа која е стара, гледа навнатре и не е способна да се регенерира, а Америка беше земјата на младоста, енергијата и лидерството.

Но, каде е таа карикатура сега?

Овие луѓе го сакаат фактот што Макрон ја имаше храброста да го порази Трамп со ракувањето во Брисел. Најпосле, си помислија, имаме шампион со храброста и увереноста да го предизвика Трамповиот поредок.

Макрон самиот никогаш не го планираше ова. Кога помисли да се кандидира за претседател, шансите Трамп да заврши во Белата куќа беа премали да се земат предвид.

Но, не за прв пат, се чини дека ѕвездите се подредија за детето-гениј од Франција.

Како што чудотворно се отворија домашните политички врати за Макрон, така и светот на надворешните работи, промени на моќта и идеологијата засега работат во негова корист.

Пресвртот кон националистичките интереси кој го спроведува Трамповата Америка создаде јасен простор за лидерство за некој кој ќе го вее другото знаме. Поради среќна околност или не, Макрон дојде на власт како реакција на популистичкиот бран во изминатите неколку години, а тој може да ги жнее наградите.

Со постојаното „дробење“ за идеали и морал, капацитетот на Франција да иритира е историско. Можеби нема да помине многу време до моментот кога Макрон ќе го изгуби контактот и светот ќе почне да жали за неговото доаѓање.

Но, во моментов, со Трамп во Белата куќа, француското проповедање не предизвикува толку жалење како порано. Да се има шармер кој лесно се цитира за претседател, дефинитивно помага.