[Став] Академците пишуваат трудови што никој не ги чита

Професорите обично поминуваат од три до шест месеци (понекогаш и повеќе) во истражување и пишување на труд од 25 страници, за да го објават во академско списание. И најголемиот дел од нив доживуваат возбуда кога, неколку месеци подоцна, ќе отворат писмо во кое ги информираат дека нивниот труд е прифатен за објавување, а што ќе го прочитаат…

… Во просек од 10 луѓе.

Да, добро прочитавте. Бројките добиени од неодамнешни студии се прилично мрачни:

– 82 проценти од напишаните трудови за општествени науки ниту еднаш не се цитирани.

– Од оние трудови кои се цитирани, само 20 отсто од нив се всушност прочитани.

– Половина од академските трудови никогаш не се прочитани, освен од нивните автори, рецензентите и уредници на весници.

Тогаш која е причината за ова лудило? Зошто светот продолжува да има нешто помалку од 2 милиони академски ттрудови секоја година?

Па, главната причина се парите и сигурноста на работните места. Целта на сите професори е да добијат  постојан ангажман, а денес, ангажманот континуирано се доделува врз основа на тоа колку рецензирани публикации тие имаат. Комисиите за именување ги третираат публикациите како доказ дека професорот е способен да спроведе солидно истражување.

За жал, сепак, многу академски трудови денес се користат како вежба за она што еден професор што го знаев го нарече „креативен плагијат”, преуредувања на претходно истражување со нова теза.

Друга причина е зголемената специјализација во модерната ера, што делумно се должи на поделбата на универзитетите на различни дисциплини и сектори, така што секој ја следи својата логика.

Еден несреќен ефект на оваа специјализација е тоа што темите на повеќето од трудовите ги прави недостапни за јавноста, па дури и за мнозинство на професори. (Верувајте ми: повеќето академци не сакаат да ги читаат трудовите ниту на своите врсници.) Некои од насловите во најновите изданија на списанието на Американската академија за религија – која се прогласува себеси како „врвно списание во академската област на веронауката “- ќе послужат како доказ:

„Броеницата на Дона Бента: Управувањето со двосмисленоста на женската група за молитва во Бразил”
„Смртта и демонизацијата на Бодисатва: Преформулирањето на Гванјин во рамките на кинеската религија”

Така, зголемената специјализација доведе до зголемување на отуѓеноста не само меѓу професорите и општата јавност, туку и меѓу самите професори.

Сето ова е многу жално. Во идеален случај, големите академски умови на општеството треба да работат за доброто на неговото градење и решавањето на неговите проблеми. Наместо тоа, повеќето западни академци денес го користат нивниот интелектуален капитал за да одговорат на прашања што никој не ги поставил, пишувајќи страници кои никој не ги чита.

Каква штета.

 

Пишува Даниел Латиер, потпретседател на „Intellectual Takeout“. Тој завршил додипломски студии по Филозофија и католицизам на Универзитетот Сент Томас, а магистерските и докторандските студии по Систематско богословие ги завршил на Универзитетот во Питсбург, Пенсилванија. Неговата академска работа е достапна на Academia.edu.