ССНМ: Во Собранието кулминираше политиката на етикетирање, говор на омраза и насилство кон новинарите

Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) ја пофали храброста на новинарите кои вчера известуваа и го документираа насилството и побара органите на прогонот веднаш да излезат со обвинителни акти. Истовремено, упати силна осуда за беснеењето на демонстрантите и за пасивноста на полицијата.

„Политиката на етикетирање, говор на омраза, вербално насилство кон новинарите која синоќа кулминираше во Собранието со напад врз десетици новинари и медиумски работници е поразена. Поразена е со храброста на колегите кои и покрај опасноста, го регистрираа беснеењето на насилниците и пасивноста на полицијата. Затоа нема дилеми дека од денеска почнува процесот на, не само декларативно туку и реално повикување на одговорност не сите тие што инспирираа, дозволија и спроведоа акти кои се срам за едно цивилизирано општество. Полицијата, ЕБР и тие што со нив командуваат се директно одговорни, еднакво како и оние хулигани кои по ходници ловеа новинарски екипи, тепаа, навредуваа, уништија мобилни телефони и опрема – не случајно, свесни дека токму регистрирањето на нивното дивеење е доказ кој ќе ги донесе на суд. Бараме од органите на прогонот веднаш да излезат со обвинителни акти. Сè друго ќе значи соучесништво со насилниците“, соопштуваат од ССНМ.

Здружението на новинарите ја пренесува реакцијата на Европскиот центар за медиуми и медиумски слободи (ЕЦПМФ), чија мисија од вторникот до денеска е во Македонија, заради истражување на причините за зголеменото насилство врз новинарите во Македонија во последните години.

„Би сакале да ја изразиме нашата длабока загриженост по вчерашните физички напади на новинарите во Собранието на Република Македонија. Од почетокот на 2016 година, па сè до вчера, од страна на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) се регистрирани најмалку 21 напад на новинари. Овој број е само дел од неколкуте десетини напади во изминативе години. Ова е јасен показател за постојаниот пораст на нападите врз новинари“, се вели во реакцијата.

Од ЕЦПМФ велат дека властите мора итно да ги преземат сите мерки за казнување на виновниците и за спречување на понатамошно повторување на напади врз новинари.

„Сакаме недвосмислено и цврсто да ургираме кај политичките партии и сите релевантни тела и авторитети да ги спречат сите понатамошни напади и да обезбедат сигурно опкружување за новинарите и слободата за изразување. Ги повикуваме судските и сите други авторитети да престанат со сеприсутната практика на неказнивост“, стои во соопштението.