Среќен роденден МКЦ!

Тетарска претстава, концерти, промоција на книга и изложби – Младинскиот културен центар синоќа преку својот роденден ја прослави уметноста што ја култивира и промовира години наназад.

Прославата започна со детска работилница, предавања во Планетариумот, промоција на книгата „Македонска сага“ од Сунчица Уневска и изложбата на Марина Убавкова. Во меѓувреме, горниот спрат на МКЦ се исполни со посетители за изложбата на студентите од Машинскиот факултет и нивните мали хумани иновации.

Истовремено, настапи и Импров групата „НАСТАП” во кино Фросина, која повеќе од еден час ја засмејуваше публиката. Оскаровските номинации и Атиџе, но и загадувањето на воздухот беа дел од темите кои се провлекоа во текот на актерските импровизирани дијалози.

Сепак, главната журка се префрли во салата „25 мај“ каде со енергични настапи ги слушавме „Dogs in Kavala, „Porto Morto“ и „Local Blue“.

Dogs in Kavala (Belgrade)Three friends gathered from April 2016 with idea to create music influenced by 60s and 70s melody, new psych wave and raw pow ah!Nikola Hajdukovic – drums, vocals | Sinisa Janjic Re – bass | Srdjan Jeremic – guitar, vocalsNenad Trifunovski – sound engineerOmeragić Erik – lightsКирил Донев. – stage technicianMladen Pavleski – camera, livestream for BPM Streaming

Posted by Младински Културен Центар on Saturday, 18 January 2020

Porto Morto (Zagreb)Porto Morto jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a naš glazbeni smjer kojeg je na trenutke nezahvalno definirati temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike.Roko Crnić – glas, bas gitara | Hrvoje Klemenčić – klavijature, glas | Matija Brajković – gitara | Matej Perić – bubnjevi | Marijan Uroić – udaraljke | Antun Aleksa – trombon, glas | Juraj Borić – truba, glas i Marin Živković – saksofonNenad Trifunovski – sound engineerOmeragić Erik – lightsКирил Донев. – stage technicianMladen Pavleski – camera, livestream for BPM Streaming

Posted by Младински Културен Центар on Saturday, 18 January 2020

The Local Blue (Skopje)The Local Blue е динамично психоделично трио од Скопје. Нивниот звук не може да се категоризира низ секојдневните вибрации и жанрови. Напротив, динамиката и текстурата во звукот на The Local Blue претставува цврста основа за креирање несекојдневни и уникатни звуци кои се филтрираат преку кохезивноста на инструменталистите.Кристијан Новковски – Тапани | Кристијан Савиќ – Гитара | Панде Ефтимов – БасNenad Trifunovski – sound engineerOmeragić Erik – lightsКирил Донев. – stage technicianMladen Pavleski – camera, livestream for BPM Streaming

Posted by Младински Културен Центар on Saturday, 18 January 2020

На крај, забавата се пресели во бифето на МКЦ каде музика пуштаа Ивана Драгшиќ, Виолета Качакова и Теа Шалдева.