Со планинарски марш до Водно беше одбележан Европскиот ден на знамето

Со планинарски марш до Водно, што го организираа Европското движење на Република Македонија (ЕДРМ) и Делегацијата на ЕУ денеска беше одбележан Европскиот ден на знамето.

Со планинарски марш до Водно беше одбележан Европскиот ден на знамето

Планинарскиот марш почна пред седиштето на Делегацијата на Европската унија во Република Македонија, каде што претседателката на ЕДРМ, Милева Ѓуровска и евросоветникот на Делегацијата на ЕУ, Робин Лидел, извршија размена на знамињата на Република Македонија и на Европската унија.

10312082_1433130773603176_1614800076_n

Оваа размена на знамињата е традиционална и има симболично значење. Годинава на оваа традиционална манифестација за првпат се приклучи и Холандската амбасадoрка Мариет Шурман, така што покрај македонското и европското, се развиори и холандското знаме.

10342650_1433130746936512_1236764907_n

Трите знамиња на крајот од маршот беа поставени на врвот на Водно. Освен церемонијалниот карактер, оваа манифестација има цел да го афирмира спортот и планинарските рекреативни активности. На планинарскиот марш учествуваа членови на повеќе планинарски друштва и голем број граѓани.