Со дружење, напорна работа и креативност заврши Неделата на роботиката

Со финален натпревар во шест различни категории заврши 10-тиот Робомак 2019 година, во рамки на Неделата на роботиката, која ја организираа студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии. На натпреварот во Домот на АРМ се квалификуваа 22 од вкупно 29 екипи.

За студентот Сања Цветковиќ, дел од организацискиот тим на Робомак и член на Студентски огранок на Македонската секција на ИЕЕЕ (Институт на инженери по електротехника и електроника), огромно е задоволството да се биде дел од ваков сериозен настан.

„Учесниците напорно работеа цела недела, речиси 12 часа дневно, но сето тоа беше многу интересно затоа што имаше многу дружење, работа и активности. Многу ми е мило што Робомак станува традиција, која ќе продолжи да се негува и надградува секоја година“, вели Цветковиќ.

ФЕИТ организираше Недела на роботиката по повод 10 години организација на Робомак – меѓународниот натпревар по роботика и вештачка интелигенција и 60 години од основањето на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје.

Победници на Робомак 2019 во различни категории се:

ROBOTIC ARM: 

Благој Христов (ФЕИТ)

Владимир Илиќ (ФЕИТ)

MAZE :

Растко Тодоровиќ (ФТН, Нови Сад)

Никола Бранковиќ (ФТН, Нови Сад)

LINE FOLLOWER :

Лука Адамовиќ (ЕТФ, Белград)

Јелена Лалиќ (ЕТФ, Белград)

AI FOOTBALL :

Игор Наумовски (ФЕИТ)

Симеон Трендов (ФЕИТ)

Здравко Тодоров (ФЕИТ)

SPHERO : 

Михаило Ристиќ (ЕТФ, Белград)

Софија Петровиќ (ЕТФ, Белград)

SUMO :

Андреј Биковски (ФЕИТ)

Борис Стевановски (ФЕИТ)