Скулптури од куршуми против трофејниот лов на животни

Federico Uribe, колумбиски уметник кој живее во Мајами, ја создал серијата скулптури „We’re at peace“, составена од животни целосно направени од чаури од куршуми.

За необичните скулптури ги „рециклира“ куршумите, испраќајќи значајна порака – трофејното ловење на загрозени животни мора да престане.

Основна цел при неговата работа му е „да го охрабри гледачот да ја открие скриената симболика и естетска реалност под простата функција на предметот, каде животот ги надминува смртта и убавината и го прикажува уништувањето“.

Извор: Bored Panda