„Скомрахи 2019“ од 1 до 5 ноември: „Уметноста може да ја измести реалноста на подобро“

Со идеја да го отргнат општото сивило на градот, студентите од Драмскиот факултет во Скопје ги најавуваат интернационалните студентски средби „Скомрахи 2019“.

Годинава фестивалот за филм и театар ќе се одржува од 1 до 5 ноември на Факултетот за драмски уметности, каде пред публиката ќе се претстават студентите од aкадемиите и факултетите за драмски уметности од регионот.

„Оваа година се осврнуваме на врската помеѓу објективната и драмската реалност со цел да ви докажеме дека уметноста може да ја измести реалноста на подобро. Инспирирани од рубиковата коцка која најчесто симболизира симетрија, ред кој доаѓа од хаотичен и за секого различен пат кон стигнување на решението. Налик, нашиот процес на создавање претстава или филм“, велат организаторите.

Фестивалот ќе започне со прославата за 50-от јубилеј на Факултетот за драмски уметности, во чија организација ќе се вклучат и студентите од сите претходни генерации кои биле дел од факултетот.