Швајцарија ќе гради автопатишта на два ката

Швајцарија планира да гради автопатишта на два ката, а еден проект веќе помина во швајцарската влада. Притоа, ќе се гради нов кат на автопатот А4 во Сафхаузен, а постои најава истото да се случи со автопатот А1 во Лиматал.

По примерот на азиските земји, Швајцарија вака се обидова да го реши проблемот со сообраќајниот метеж. поред пресметките Швајцарците поради гужва на автопат стоеле околу 26.000 часа.

Реакциите за изградба на двокатните автопатишта се поделени. Зелените не се согласуваат со проектот,  и сметаат дека двокатните автопатишта се гигантска, погрешна инвестиција, која е во спротивност со Договорот за борба против климатските промени од Париз.

Од другата страна е Здружението на увозници на автомобили кое укажува дека одамна се потребни двокатни автопатишта. Тие велат дека горниот кат би можел да биде експресен авто пат со помалку излези и влезови, а долниот би можеле да го користат камиони.