Сергеј Андреевски со изложбата „Кучиња“ во САД

Денеска (21 февруари) во Саутпорт на брегот на Атлантикот во САД ќе биде отворена изложба на уметникот Сергеј Андреевски и неговите долгогодишни колеги од Германија и САД, Герлинде Пистнер и Дик Робертс.

Кучиња

Изложбата е резултат на заеднички проект на тројцата интернационални уметници реализиран во ноември минатата година со наслов „Еден мал круг од Светот“.

На оваа изложба сликарот по прв пат ќе претстави 20 дела од својот нов циклус насловен „Кучиња“. Според авторот, од порано овие животни биле присутни во неговото творештво, но дека сега почувствувал потреба да потпише цел циклус за кој, пак, бил инспириран од сопствената тага по двете кучиња кои долго го пречекувале во домот во Слоештица и кои биле отруени непосредно пред неговото ноемвриско патување во САД, пишува Радио Слободна Европа.

„Кога отидов таму некако спонтано ми дојдоа кучињата. Јас тоа не го планирав. Никогаш во моето творештво не ги правам фазите однапред, туку едноставно спонтано ми доаѓаат. Инаку, моето творештво, воопшто сликарството е како џез. Се експериментира многу. Е, овојпат изгледа длобоко потсвеста ми проработи и така почнав. После таа игра оди до бесконечност и сигурен сум дека во наредниве неколку години тоа ќе биде мојата следна преокупација во сликарството“, вели Андреевски.