„Сега може да живееме нормално“ – Норвешка става крај на ковид мерките

Норвешка од денеска става крај на ковид мерките, кои ја ограничија социјалната интеракција и загрозија многу бизниси, пренесува Ројтерс.

Нордиската нација им се придружува на мал, но зголемен број земји, вклучувајќи ги Данска и Велика Британија, кои ги отстранија сите домашни мерки кои го ограничија ширењето на коронавирусот.

„Поминаа 561 ден откако ги воведовме најстрогите мерки во Норвешка… Сега дојде време да се вратиме на нормалниот секојдневен живот“, рече премиерката Ерна Солберг на прес -конференција.

Одлуката повеќе да не се бара социјално дистанцирање ќе им овозможи на културните и спортските места да го искористат својот целосен капацитет, а не само дел од седиштата, додека рестораните можат да се наполнат, а ноќните клубови повторно да се отворат.

Солберг досега ги спроведуваше првите три фази од планот во четири чекори за отстранување на социјалните и економските ограничувања воведени од март минатата година, но последниот чекор беше одложен неколку пати поради загриженоста за стапките на инфекција.

„Накратко, сега можеме да живееме нормално“, рече Солберг.

Околу 76% од сите Норвежани досега примиле барем една доза вакцина против Ковид-19, додека 67% од населението е целосно вакцинирано, според Институтот за јавно здравје.

„Иако секојдневниот живот е вратен во нормала за повеќето луѓе, пандемијата не е завршена. Луѓето сепак ќе се разболат и затоа е важно сите да се вакцинираат”, додаде таа.

Таа, сепак, предупреди дека оние кои се заразуваат со Ковид-19, сепак мора да одат во изолација за да избегнат ширење на вирусот.

Ограничувањата за патување исто така ќе бидат олабавени, а владата повеќе нема да советува да не патуваат надвор од Европа.

Некои ограничувања се уште ќе важат за оние што пристигнуваат од земји за кои се смета дека имаат висока стапка на инфекции, рече владата.

Солберг им се заблагодари на различните владини агенции вклучени во акцијата против ширењето на Ковид-19, како и на пошироката јавност.

„Сакам да кажам: Ви благодарам многу, Норвешка“, рече таа.