Седум видеа кои ја менуваат перцепцијата за бегалците

Дигнете рака ако некогаш сте ја слушнале фразата „Ставете се себе си во туѓите чевли“. Тоа беше еден од најчестите изрази на моите родители додека растев, кога се обидуваа да ме натераат да ја погледнам ситуацијата од гледна точка на другиот, пишува Lauren Parater за УНХЦР.

Многумина навистина мислат дека ако успеете да се стави во чевлите на некој друг за момент, можеби ќе разберете зошто животот не е толку лесен како што ви се чинело претходно. Но, што е со животите на луѓето во долготрајните бегалски кризи ширум светот? Колку е лесно за некој кој никогаш не бил допрен од овој вид на уништување и насилство да замисли каков е овој живот?

Дали сте способни да замислите како изгледа животот на бегалецот? Можете ли да ги замислите предизвиците и дневни битки со кои ќе се соочите? Видеата во продолжение имаат една цел: да ја подигнат свеста за бегалците преку нова перспектива на нивниот живот:

1. Most Shocking Second Day Video (Најшокантното видео за следниот ден)

2. What if Manhattan…(Што ако Менхетен…)

3. Would you give your jacket to Johannes? (Дали ќе му ја дадеш твојата јакна на Јоханес)

4. So You Think You Can Stay Reality Show (Па, ти мислиш дека ќе остане реално шоу)

5. See refugees through new eyes (Види ги бегалците со други очи)

6. „Refugees are scum” Social Experiment („Бегалците се губриња“-Социјален експеримент)

7. Clouds Over Sidra: A Virtual Reality Experience (Облаци над Сидра: Виртуална реалност)

„Clouds over Sidra“ е можеби најсилното видео на оваа листа кое зборува низ призмата на девојче-бегалец од Сирија кое ве води на едно виртуелно патување низ кампот Затари во Јордан. Сепак, за да се види ова видео во вистински формат, потребно е да се преземе мобилната апликација VRSE .