Се укинува ограничувањето на бројот на гости на маса во угостителските објекти, растат капацитетите за прием

Владата на денешната, 113-тата седница го укина ограничувањето на бројот на гости на една маса во угостителските објекти, а дозволи и поголема исполнетост на капацитетите.

Со измените и дополнувања на ковид протоколите за работата на угостителските објекти (кафетерии и објекти за исхрана), се укинува ограничувањето на максимално дозволениот број на лица на една маса во кафетериите, рестораните и во рестораните на хотелите, како во отворените така и во затворените делови на овие угостителски објекти.

Дополнително е усвоена и измена на ограничувањето на исполнетоста на капацитетите на овие угостителски објекти, односно ограничувањето на бројот на гости во затворениот дел од објектот, како и во отворениот дел е до најмногу 50% искористеност на капацитетот на објектите.

За угостителските објекти за организирање прослави, веселби и свадби, остануваат во сила постојните мерки и протоколи.