„Rolling Stone“ ги избра најдобрите песнописци на сите времиња, Bob Dylan На врвот

Угледното музичко списание „Rolling Stone“ ја објави својата листа на најдобрите композитори во современата музика, на чиј врв се наоѓа американската фолк и рок легенда, Bob Dylan.

Блиску до врвот се најде и двоецот на The Beatles, John Lennon и Paul McCartney. На листата се само петмина музичари „од денешно време“: Taylor Swift (97 место), Eminem (91), Kanye West (84), Bjork (81) и Jay Z (68). Очекувано, листата е главно составена од артисти чија музика го издржала тестот на времето.

Еве ги 25-те најдобри композитори на оваа листа:

25. Randy Newman

24. Elvis Costello

23. Robert Johnson

22. Van Morrison

21. Lou Reed

20. Jerry Leiber и Mike Stoller

19. Ellie Greenwich и Jeff Barry

18. Prince

17. Neil Young

16. Leonard Cohen

15. Eddie Holland, Lamont Dozier и Brian Holland

14. Bruce Springsteen

13. Hank Williams

12. Brian Wilson

11. Bob Marley

10. Stevie Wonder

9. Joni Mitchell

8. Paul Simon

7. Carole King и Gerry Goffin

6. Mick Jagger и Keith Richards

5. Smokey Robinson

4. Chuck Berry

3. John Lennon

2. Paul McCartney

1. Bob Dylan