Роботи поштари ќе пренесуваат пратки низ Москва

Самоуправувачки роботи почнаа да доставуваат пакети во одредени населби во Москва, откако технолошкиот гигант „Јандекс“ се здружи со државната руска пошта, пренесува Ројтерс.

„Јандекс“, кој управува со голем број услуги, веќе користи роботи за испорака на храна во Русија и на некои кампуси на американски колеџи во партнерство со GrubHub, но врската со федералната пошта може да го прошири нивниот досег.

Во заедничко соопштение, „Јандекс“ и Руска пошта соопштија дека 36 правоаголни роботи со големина на куфер првично ќе испорачуваат од 27 пошти во неколку области на рускиот главен град како дел од пилот-проектот, при што примателите на пакети ќе можат да изберат испорака на роботи користејќи апликација.

Корисниците можат да ги следат роботите со шест тркала, црно-бели додека се движат низ градот и можат да пристапат до нивната пратка користејќи единствен код за потврда.

„Секој дел од логистичкиот синџир може да се автоматизира, а технологиите ги менуваат процесите во секоја фаза: од првиот до последниот километар“, вели Станислав Чернин, шеф за иновации во Руската пошта.

Поштата има над 38.000 филијали низ земјата и обработува повеќе од 108 милиони пратки секоја година.