Резерви на нафта и јаглен мора да останат во земја за да се спречи затоплувањето, покажува студија

Истражувачите кои проценуваат колку светски резерви на јаглен, нафта и природен гас треба да останат несогорени за да го забават зголемувањето на овие гасови во атмосферата и со тоа да поттикнат климатски промени, велат дека уште повеќе од овие фосилни горива треба да останат во земја, пренесува АП.

Истражувачите, од Универзитетскиот колеџ во Лондон, велат дека претходните проценки, објавени во 2015 година, морале да се ажурираат.

Тие сега пресметуваат дека скоро 60% од светските резерви на нафта и гас и 90% од резервите на јаглен треба да останат во земјата до 2050 година за да ги исполнат климатските цели од Парискиот климатски договор.

Тие граници ќе му дадат на светот 50-50 шанси да го ограничи глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови (2,7 степени Фаренхајтови) во споредба со прединдустриските времиња, според нивната студија објавена во списанието „Nature“.

„Веруваме дека на новиот труд се додава дополнителна тежина на неодамнешното истражување што покажува дека глобалното производство на нафта и фосилен метан сега треба да достигне врв“, рече Ден Велсби, главен автор и истражувач за енергија и животна средина на Универзитетскиот колеџ во Лондон, на прес-конференција.

„Откривме дека потребите на глобалното производство се намалуваат со просечна годишна стапка од околу 3 проценти до 2050 година“, додава тој.

Одамна е познато дека емисиите од согорување на горива за електрична енергија, транспорт и други намени се главниот двигател на климатските промени, извлекувајќи го долго закопаниот јаглерод во фосилните горива од земјата и депонирајќи го тој јаглерод во атмосферата како јаглерод диоксид. Научниците велат дека таквите гасови што зафаќаат топлина предизвикуваат пораст на нивото на морето и екстремни временски појави низ целиот свет.

Последната студија како оваа беше неколку месеци пред светските лидери да го изготват Парискиот договор од 2015 година и да се обврзат дека ќе го намалат затоплувањето на многу под 2 Целзиусови степени (3,6 Целзиусови степени), но по можност да го ограничат на 1,5 Целзиусови степени.

Студијата доаѓа помалку од еден месец откако Меѓународниот панел за климатски промени објави дека светот најверојатно ќе го надмине прагот на затоплување од 1,5 степени Целзиусови во 2030-тите години, под пет сценарија за намалување на емисиите. Научниот консензус е дека секое затоплување над 1,5 Целзиусови степени може да резултира со катастрофални влијанија, како што е губење на разни видови.