Реновирани последните блокови во студентскиот дом „Гоце Делчев“

Мебелот стигна, градежните работи завршија, па денеска, конечно беа пуштени во употреба последните два блока, В и Г, од студентскиот дом „Гоце Делчев“. Со ова, се финализираше процесот на реновирање на целиот студентски дом.

„Со ова завршува комплетното реновирање на „Гоце Делчев“ кој има капацитет за сместување на 30% на Студентскиот центар. Треба да се заврши до крај проектот за партерно уредување на овој дом. Блоковите се реновирани по современи стандарди  и овозможуваат идеални услови за живеење на студентите“, изјави премиерот Оливер Спасовски, кој присуствуваше на денешното отворање на реновираните блокови.

Покрај реновираните соби, пренаменети се помошните заеднички простории  во простории за рекреативни активности. Директорот на Државниот студентски центар Дарио Николовски,  изјави дека со преземање на функцијата, студентскиот дом „Гоце Делчев“ имал долг од 300 милиони денари и кои сега се преполовени.

„По само две години, долгот е преполовен и изнесува 147 милиони денари. Со намалување на проблемите кои постоеја поради старите инсталации и финансиките импликации, сега студентите нема да се соочуваат со недостаток на топла вода и парно греење“, изјави Николовски.

Министерот Арбер Адеми истакна дека е направена измена на Законот за студентски стандард за дополнителна финансиска поддршка, со што ќе се обезбеди функционалност на студентските и ученичките домови.  На прашањето на Радио МОФ, до каде е изградбата на студентски град и на нова студентска зграда во Автокоманда, кои како ветувања стојат во владината програма, министерот Адеми не даде конкретен одговор.

„Продолжуваме со реновирање и модернизација на инфраструктурата во другите студентски домови, а минатата година е потпишан договор за 25 милиони евра за реновирање на седум студентси домови. Проектот почнува оваа година, а ќе се финализира 2024. Во Битола, Охрид, Штип, Прилеп и во Скопје ќе бидат опфатени седум студентски домови и со тоа ќе се заокружи процесот на реновирање“, одговори Адеми.

Студентскиот дом „Гоце Делчев“ нуди сместување на 1200 студенти. Пред 4 години, во употреба беа пуштени и блоковите А и Б во овој студентски дом.

 

View this post on Instagram

 

Мебелот стигна, градежните работи завршија, па денеска, конечно беа пуштени во употреба последните два блока, В и Г, од студентскиот дом „Гоце Делчев“. Со ова, се финализираше процесот на реновирање на целиот студентски дом. „Со ова завршува комплетното реновирање на „Гоце Делчев“ кој има капацитет за сместување на 30% на Студентскиот центар. Треба да се заврши до крај проектот за партерно уредување на овој дом. Блоковите се реновирани по современи стандарди и овозможуваат идеални услови за живеење на студентите“, изјави премиерот Оливер Спасовски, кој присуствуваше на денешното отворање на реновираните блокови. Покрај реновираните соби, пренаменети се помошните заеднички простории во простории за рекреативни активности. Директорот на Државниот студентски центар Дарио Николовски, изјави дека со преземање на функцијата, студентскиот дом „Гоце Делчев“ имал долг од 300 милиони денари и кои сега се преполовени. „По само две години, долгот е преполовен и изнесува 147 милиони денари. Со намалување на проблемите кои постоеја поради старите инсталации и финансиките импликации, сега студентите нема да се соочуваат со недостаток на топла вода и парно греење“, изјави Николовски. Министерот Арбер Адеми истакна дека е направена измена на Законот за студентски стандард за дополнителна финансиска поддршка, со што ќе се обезбеди функционалност на студентските и ученичките домови. На прашањето на Радио МОФ, до каде е изградбата на студентски град и на нова студентска зграда во Автокоманда, кои како ветувања стојат во владината програма, министерот Адеми не даде конкретен одговор. „Продолжуваме со реновирање и модернизација на инфраструктурата во другите студентски домови, а минатата година е потпишан договор за 25 милиони евра за реновирање на седум студентси домови. Проектот почнува оваа година, а ќе се финализира 2024. Во Битола, Охрид, Штип, Прилеп и во Скопје ќе бидат опфатени седум студентски домови и со тоа ќе се заокружи процесот на реновирање“, одговори Адеми. Студентскиот дом „Гоце Делчев“ нуди сместување на 1200 студенти. Пред 4 години, во употреба беа пуштени и блоковите А и Б во овој студентски дом. #radiomof #вестимк #студенти #студентскидомови

A post shared by Radio MOF (@radiomof) on

Ивана Смилевска