Регионалната „Новинарска мрежа“ се солидаризира со колегите од „А1он“ и бара реакција од државата

Регионалната неформална иницијатива „Новинарска мрежа“ повикува на солидарност со колегите во Македонија. Новинарската мрежа најостро ги осудува физичките напади врз екипата на поратлот „А1он“ во Скопје и бара остра и брза реакција на државата, ефикасно полициско и судско процесуирање и адекватна реакција на Меѓународната заедница и меѓународните организации.

Ова доаѓа по протестот на иницијативата „За заедничка Македонија“, кога насилници ја нападнаа екипата од „А1он“ и на новинарите им нанесоа физички повреди. Тие беа однесени во Ургентниот центар за медицинска помош.

„Потсетуваме дека ситуацијата со медиумите во Македонија е сè полоша и дека нашите колеги, професионално ја извршуваат својата работа и се изложени на константни закани и притисоци, при што се загрозува нивниот физички и професионален интегритет. Македонија од година во година оди се пониско на скалата на медиумски слободи, а во 2016 во извештајот на Фридом Хаус за слободата на меидумите, од групата ‘делумно слободни’ беше подредена во групата на ‘неслободни’ земји.

Една од причините за овој пад е обелоденувањето на масовното прислушување на новинарите кое го спроведувала Владата, корупциските врски помеѓу функционери и сопственици на медиуми како и зголемен број на закани и напади врз новинари“, стои во потпишаното од мрежата.

Новинарската мрежа солидарно застанува со своите колеги од „А1он“ како и со останатите независни медиуми во Македонија при што повикува, заедно со долупотпишаните колеги и други новинари и јавни личности од регионот да го осудат овој инцидент.

Boris Dežulović (Hrvatska), Vukašin Obradović (Srbija), Shkelqim Hysenaj (Kosovo), Borjan Jovanovski (Makedonija), Boro Kontić (BiH), Olivera Slavnić (Crna Gora), Brankica Petković (Slovenija), Jeta Xharra (Kosovo), Tamara Skrozza (Srbija), Eldin Hadžović (BiH), Petra Lesjak Tušek (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Jadranka Kostova (Makedonija), Una Hajdari (Kosovo), Matej Zwitter (Slovenija), Eldin Karić (BiH), Ladislav Tomičić (Hrvatska), Sloba Georgiev (Srbija), Imer Mushkolaj (Kosovo), Ana Benačić (Hrvatska), Nedim Sejdinović (Srbija), Igor Spaić (BiH), Erjonë Popova (Kosovo) Norbert Šinković (Srbija), Predrag Lucić (Hrvatska), Syzana Firza – Puka (Kosovo), Aco Kabranov (Makedonija), Miodrag Sovilj (Srbija), Lum Ademi (Kosovo), Lura Limani (Kosovo), Albulena Sadiku (Kosovo), Petar Vidov (Hrvatska), Bekim  Muhaxheri (Kosovo), Sanja Kljajić (Srbija), Aleksandar Manasiev (Makedonija), Špela Stare (Slovenija), Naser Sertolli (Kosovo), Bojan Cvejić (Srbija), Visar Prebreza (Kosovo), Paulina Nushi (Kosovo), Branka Dragović Savić (Srbija), Đorđe Krajišnik (BiH), Amire Qamili (Kosovo), Marina Radenković (Srbija), Kushtrim Kadriu (Kosovo), Larisa Ranković (Srbija), Maria Cheresheva (Bugarska), Adelina Ahmeti (Kosovo), Natalija Ostojić (Srbija), Elvira M. Jahić (BiH), Ana Brakus (Hrvatska), Kaltrina Hoxha (Kosovo), Astrit  Perani (Kosovo), Dušan Komarčević (Srbija), Vanessa Čokl (Slovenija), Jeton Ispahiu (Kosovo), Atanas Kirovski (Makedonija), Iva Martinović (Srbija), Arian Hyseni (Kosovo), Tamara Opačić (Hrvatska), Gordana Andrić (Srbija), Lawrence Marzouk (UK), Arbana Xharra (Kosovo), Maja Živanović (Srbija), Zoran Andonovski (Makedonija), Kaltrina Rexhepi Dragusha (Kosovo), Dragana Žarković Obradović (Srbija), Mašenjka Bačić (Hrvatska), Jeton Ispahiu (Kosovo), Ilir Gaši (Srbija), Arian Hyseni (Kosovo), Ema Krstić (Srbija), Astrit  Perani (Kosovo), Damir Kundić (Hrvatska), Ermal Gashi (Kosovo), Danka Derifaj (Hrvatska), Kaltrina Hoxha (Kosovo), Përparim Isufi (Kosovo), Maja Jovanovska (Makedonija), Predrag Blagojević (Srbija), Saša Kosanović (Hrvatska), Deniz Sllovinja (Kosovo), Jelena Veljković (Srbija), Jerko Bakotin (Hrvatska), Arben Qirezi (Kosovo), Jovana Gligorijević (Srbija), Durim  Shala (Kosovo), Ilko Ćimić (Hrvatska), Mladen Cadikovski (Makedonija), Valdet Salihi (Kosovo), Lada Vučenović (Srbija), Marian Chiriac (Rumunija), Doruntina Baliu (Kosovo), Kalina Simić (Srbija), Hrvoje Šimičević (Hrvatska), Nidžara Ahmetašević (BiH), Mladen Velojić (Srbija), Plator Gashi (Kosovo), Ana Novaković (Srbija), Shkodran Nikçi (Kosovo), Branko Gerovski (Makedonija), Miloš Živanović (Srbija), Biljana Žikić (Slovenija), Biljana Sekulovska (Makedonija), Aleksandar Đorđević (Srbija), Ivor Fuka (Hrvatska), Faith Joell Bailey (Kosovo), Dragana Sretenović (Srbija), Petar Subotin (Srbija), Petrit Kryeziu (Kosovo), Tanja Maksić (Srbija), Davor Konjikušić (Hrvatska), Ivan Angelovski (Srbija), Naim Krasniqi (Kosovo), Hilma Unkić (BiH), Anamari Repić (Kosovo), Maja Nikolić (Srbija), Saška Cvetkovska (Makedonija), Naser Fejza (Kosovo), Dušica Tomović (Crna Gora), Kreshnik  Gashi (Kosovo), Sanja Sovrlić (Kosovo), Žarka Radoja (Srbija), Jelena Svirčić (Hrvatska), Preparim Isufi (Kosovo), Natalija Zaba (Srbija), Melisa Skender (Hrvatska), Qëndresë Mustafa (Kosovo), Gordana Igrić (Srbija), Predrag Petrović (Makedonija), Goran Borković (Hrvatska), Jelena Ćosić (Srbija), Jernej Kaluža (Slovenija), Sidki Ibrahimi (Kosovo), Nataša Škaričić (Hrvatska), Zana Cimili (Kosovo), Milica Bogdanović (Crna Gora), Selvedin Avdić (BiH), Dinko Gruhonjić (Srbija), Viktor Ivančić (Hrvatska).