„Рециклираната топка“ – партиципативен уметнички проект низ Скопје

Денеска (7 јуни) во 17 часот граѓаните ќе можат да се прошетаат низ Скопје тркалајќи ја „Рециклираната топка“ во уметничка акција за подигање на јавната свест за ѓубрето, потрошувачката и рециклирањето.

Станува збор за партиципативен уметнички проект инициран од авторите Сесилија (Ци) Мартенс и Холгер Маик Мертин кои заедно работат во изминативе години под слоганот „Two artists one planet“.

Како #twoartistsoneplanet, тие се на постојано патување од Јужна Африка преку Европа до Индија, а во моментов се на едномесечен проектен престој во Скопје. За време на својот престој тие работат со пронајдени предмети и со „ѓубре“ кое го користат за да  создаваат Sound&Movement Performances.

„Со нетрпение очекуваме да ни се придружите сите. Оние кои се заинтересирани за звук и уметност, оние кои се заинтересирани за рециклирање и нашата потрошувачка на ѓубре како општество. Оние кои би сакале да дознаат повеќе за самиот проект. И оние што ги сретнавме на патот“, велат организаторите.

„Рециклираната топка е последната активност од нивниот  едномесечен престој  во Скопје во партнерство со Гете-институт Скопје и во соработка со Акто Фестивал КСП Центар -Јадро.

Настанот ќе започне на улица Борка Талевски бр. 26 – во Старата железничка зграда – веднаш зад „The Dude Specialty Coffee café“.

БИОГРАФИИ:

Сесилија (Ци) Мартенс, родена во Јужна Африка е фотографка, документаристка и писателка со долгогодишно работно искуство во сверата на патувањето, туризамот, одржливоста и медиумите.

Родена во претседателската ера пред Мандела во 1994 година во Јужна Африка е една од првите 100 меѓукултурно посвоени бебиња во Јужна Африка. Ова уникатна перспектива на Ци го разгорува нејзиниот интерес за темите – како што се „Моќта на пасошот“, „Разновидност“, „Дискриминација“, „Свеста за ментално здравје“, „Еднаквост и вклученост“ и „Одржливост во животот и во уметноста“.

Како етаблиран глас во нејзините индустрии, главниот проект на Ци моментално е #TwoArtistsOnePlanet во партнерство со нејзиниот вереник, Холгер Маик Мертин додека го продолжуваат нивниот проект за „споро“ патување низ светот.

Холгер Маик Мертин е аудио уметник и активист за одржливост. Неговата работа се фокусира на трансформација на архитектонските објекти и еколошката околина каде настапува со музички инструменти.

Заедно со Филмер и неговата партнерка Ци, тој работи на долгорочниот проект за патување со уметност и одржливост – веќе две и пол години започнуваќи го патувањето во Јужна и Источна Африка, Европа, Балканот и Индија.

Холгер соработувал со меѓународно познати музичари и уметници како Jaki Liebezeit (Can), AnnenMayKantereit, Eberhard Kranemann (ex Kraftwerk), Milan Sladek (mime), DJ Marcelle, WDR Rundfunkorchester.

Повеќе од десет години предавал и истражувал на Универзитетот за музика и танц во Келн. Тој има создадено неколку ударни инструменти и компонирал неколку дела за WDR Radio, а исто така свирел како импров солист со Staatsphilharmonie Nürnberg.