Речиси 60.000 луѓе низ целиот свет спиеја на отворено во солидарност со бездомните лица

Околу 60 илјади луѓе од целиот свет, саботата спиеја на отворено на температури близу нулата, приклучувајќи се на глобалната хуманитарна кампања за поддршка на бездомниците.

Акцијата, наречена „Големо спиење на отворено“ („The World’s Big Sleep Out“) се одржа во речиси 50 градови, меѓу кои и Њујорк, Лондон, Њу Делхи, па и Риека од соседството. Со неа се собираа средства за помош на бездомните лица.

Њујорк

Хонг Конг

Во вреќи за спиење, исполегнати на улиците и по парковите, ноќта ја поминаа на отворено илјадници луѓе, меѓу кои и бројни славни личности, со цел да ја подигнат свеста за помош на бездомниците.

Меѓу учесниците во Њујорк, на нула степени Целзиусови се најде и актерот Вил Смит, а во Лондон се приклучи и актерката Хелен Мирен, која на учесниците им читаше приказни пред спиење.

Риека

„Нашата кампања не е за да се преправаме дека сме бездомници или да фалиме славни личности, туку да се собереме како човечки суштества и да покажеме дека се грижиме. Спиење надвор, иако за една ноќ, НЕ е лесно. Прашајте го секој што учествуваше. Емоционалното искуство е нешто што можете да го добиете само ако спиете надвор, а не со давање необична промена овде и таму на луѓето што ги гледате на улица. Ние сме толку горди и поттикнати од сите вас. Линиите за донации сè уште се отворени“, нагласуваат организаторите.

Фото: The World’s Big Sleep Out