Расте бројот на загрозени животни и растенија – Црвената листа брои над 26 000 загрозени видови

Јапонските дождовни црви, Мавританскиот лилјак и палмата Банкуале се приклучуваат на листата на над 26 000 видови категоризирани како „загрозени”. Најновиот извештај на Меѓународната унија за зачувување на природата идентификува 26 197 растенија и животни кои се соочуваат со исчезнување, а 93 557 се соочуваат со сериозни еколошки закани низ светот.

Австралиското население на рептили се соочува со најмногу закани од сите видови. 975 влекачи родени на островот – скоро сите ладнокрвни животни што живеат таму – се приклучија на листата. Покрај тоа, седум проценти од нив се загрозени од исчезнување поради променливите фактори на животната средина, вклучувајќи ги и инвазивните видови и климатските промени.

Според проценките од унијата, 600 милиони смртни случаи на рептили се поради напади на диви мачки, додека промената на температурата за еден степен може да ја намали популацијата за половина за помалку од година.

Додека Австралија се соочува со масовно истребување на рептилите, другите области низ цела Азија би можеле да изгубат видови со текот на времето. Мавританскиот лилјак, важен вид за опрашување во Мавританија и островот Реунион, исто така беше додаден на листата на загрозени видови. Пошумувањето, циклоните, ловењето и смртта од далекуводи значително го намалиле населението.

Во Јапонија, три видови на дождовни црви беа исто така додадени на Црвената листа и се соочуваат со исчезнување. Нуклеарните последици од Втората светска војна и избувнувањето на нуклеарните реактори во Фукушима, во комбинација со надземното прекумерно земјоделство и растот на градот, се закана за видовите.

Но, животните не се единствените видови кои се соочуваат со истребување пред крајот на овој век. Палмата Банкуале, растение кое потекнува од Џибути, Сомалија и Јемен, исто така, се соочува со закана за својот опстанок. Поради уништувањето на шумите, сушата, уништувањето од земјоделство и пренасочување на вода, палмата може целосно да исчезне од Јемен, оставајќи го Африканскиот рог како единствено преостанато живеалиште.

Иако судбината на овие ново загрозени видови изгледа мрачна, не е изгубена надежта. Меѓународната унија активно работи со локалното население за да се осигура дека растенијата и животните ќе продолжат да напредуваат со генерации. Во Мавританија, работна група соработува со земјоделците за да ги заштити културите и овоштарниците со мрежи и други превентивни мерки, намалувајќи ја потребата од исчезнување на населението.