Распишан конкурс за наградата „Пегаз“ за најдобар необјавен роман за 2021 година

Издавачката куќа „Арс Ламина“ и Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ го распишаа третиот конкурс за книжевната награда „Пегаз“ за најдобар необјавен роман за 2021 година.

Како што посочуваат оттаму, за наградата можат да конкурираат сите заинтересирани автори со свои необјавени романи (ракописи) наменети за возрасни или за деца, напишани на македонски јазик со кирилично писмо.

„Романите треба да бидат предложени од самите автори-кандидати за наградата, кои треба да ги достават во електронска форма (во ‘ворд’ или во ПДФ-формат), на следната е-пошта: pegaz@arslamina.com. Авторите се должни да остават валидна е-адреса и телефонски број за контакт, на кои ќе бидат достапни и непречено ќе комуницираат со организаторите на конкурсот. Конкурсот ќе биде отворен до 31 мај 2021 година“, објаснуваат тие.

Истовремено, од „Арс Ламина“ истакнуваат дека ракописите ќе ги оценува тричлена стручна жири-комисија, составена од двајца релевантни и реномирани книжевни дејци и еден претставник на издавачот.

„Наградата ‘Пегаз’ се состои од паричен износ од 90.000 денари и објавување на романот во посебна едиција. Добитникот на наградата ќе биде соопштен најдоцна до 29 октомври 2021 година. Доколку и некој друг ракопис биде оценет позитивно, издавачот ‘Арс Ламина’ може да понуди објавување и на второ и треторангираните романи“, се додава во нивното соопштение.

На минатогодишното, второ издание на наградата „Пегаз“, пристигнал 61 ракопис, а првото место го освоија Љупчо Петрески со романот „Лазарка“ и Владо Јаневски со романот „Мртвите знаат најдобро“.

Во 2019 година, пак, победи ракописот „Насон прочитана книга“ од авторката Соња Манџук, a дополнително „Арс Ламина“ го објави и романот „Курвински хроники“ на Александар Русјаков, кој беше позитивно оценет од стручното жири, велат од издавачката куќа.