Ранг листа на земји според бројот на жени има во парламентот, Македонија на 39-то место

Иако жените имаат поголеми права и се најблизу до еднаквост со мажите сега повеќе од порано, земјите кои смеат да избираат жени за претставници во нивните законодавни тела, ретко имаат и по 40 проценти жени-пратенички.

Иако жените сочинуваат 50 проценти од светската популација, од сите пратеници на светот, многу мал процент се жени.

Интер-парламентарната унија собрала податоци за жените избрани да бидат пратеници во парламенти, думи, конгреси, комори на заменици и други законодавни тела во светот, според резултатите од изборите.

Според податоците на анализата, најголем број на жени-пратенички има во Руанда – дури 61,30 проценти. Резултатите се земени од последните парламентарни избори во земјата, на 16 септември 2013 година. Веднаш потоа се Боливија и Куба, со 53,1 и 48,9 проценти. Меѓу првите десет држави со најдобар резултат, од европа има само скандинавски земји – Исланд на четврто, Шведска на шесто и Финска на десетто место.

 

1

 

Руанда

 

Датум на избори

септември 16, 2013

 

Места во Долен дом

80

 

Жени во Долниот дом

49

 

Процент

 

61.30%

 

Избори за Горен дом

26.09.2011

 

Места во Горен дом

26

 

Жени

10

 

Процент

38.50%

2 Боливија октомври 12, 2014 130 69 53.1% 12.10.2014 36 17 47.20%
3 Куба февруари 03, 2013 612 299 48.90%
4 Исланд октомври 29, 2016 63 30 47.6%
5 Никарагва ноември 06, 2016 92 42 45.7%
6 Шведска септември 14, 2014 349 152 43.6%
7 Сенегал јули 01, 2012 150 64 42.7%
8 Мексико јуни 07, 2015 500 213 42.6% 01.07.2012 128 47 36.70%
9 Јужна Африка мај 07, 2014 399 168 42.1% 21.05.2014 54 19 35.20%
10 Финска април 09, 2015 200 84 42%

Македонија е на 39-тото место според оваа ранг листа. Во нашиот парламент на последните избори во декември биле изгласани 38 жени, што пресметано процентуално од вкупниот број на пратеници, е 31,7 посто.

Во однос на тоа пак во кои земји жените-парламентарки се најмалку застапени, резултатите велат дека Катар, Вануату и Јемен немаат ниту една жена во законодавните тела. Катар и Вануату имаат 35 и 52 пратеници следствено, од кои сите се мажи. Во Јемен, од дури 275 парламентарни седишта, ниту едно не го зафаќа жена.

Меѓу земјите со најмала еднаквост во однос на жените и мажите парламентарци, се и Кувајт, Либан, Папуа Нова Гвинеја, Хаити…

Целосната мапа и табела може да се најдат на следниот линк.