[Радио МОФ@EUDC 2014] Пет македонски тимови на Европското универзитетско дебатно првенство

Најдобрите дебатери студенти од Европа пристигнаа на натпреварот на најжешките теми оваа година. Од 18 до 24 август во Загреб се одржува Европското универзитетско дебатно првенство од кое Радио МОФ врши видео пренос во живо на интернет.

10417824_921376477878921_6839521372103680451_n

Европското Првенство во Британска Парламентарна Дебата (European Universities Debating Championship) EUDC е еден од најголемите и најважни дебатни турнири на европскиот континент, на кој оваа година учествуваат повеќе од 600 студенти од голем број на европски универзитети, кои во текот на оваа недела дебатираат за важни актуелни теми од политиката, економијата и меѓународните односи.

10628549_921377411212161_10577924179476258_n

Годинава турнирот се одржува во Загреб, во организација на дебатните мрежи Zagreb Debate Union од Хрватска и Отворена комуникација од Србија. Од Македонија на турнирот учествуваат пет македонски тимови, а наши претставници на турнирот се дебатерите : Стефан Ристовски, Стефан Алексиќ, Катерина Васковска, Мартин Божиновски, Јована Ѓорѓиовска, Максим Никифоровски, Петар Ивановски, Вилдан Дрпљанин, Теодора Столевска и Милка Геровска. Сара Миленковска, пак, е дел од судискиот панел. Македонските претставници се членови на Дебатните клубови на Правниот и Филозоскиот факултет во Скопје при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, клубови кои се осоновани како резултат на соработката меѓу МОФ и факултетите.

10403339_921376867878882_422347216539021949_n

Повеќе за турнирот може да дознаете на http://zagreb2014eudc.com, а дебатите ќе можете да ги следите на овој ЛИНК.

Хапштагот за следење на првенството е #EUDC14, а твитер акаунти кои треба да се следат се @radiomof @achteminute @dkwien.