Работилници, предавања и дискусии на 40. јубилеен Интернационален медицински конгрес за студенти и млади лекари

Студентите по медицина и младите лекари во следните три дена ќе имаат можност да бидат дел од 40. јубилеен Интернационален медицински научен когренс, како и Југоисточно европскиот самит за специјализанти. Настаните официјално ќе започнат вечерва, во 21 часот во хотел Континентал во Скопје.

Во период од 12-ти до 15-ти мај, ќе се оддржат настани посветени на борбата за подобра едукација, развој на научно-истражувачката работа и стремежот кон подобар здравствен и едукативен систем.

Овој конгрес е единствен од ваков карактер организиран за млади и студенти бидејќи овде младите се натпреваруваат со научни истражувања (повеќе од 57 од 11 држави) и целта всушност е поттикнување на научно-истражувачката работа кај младите во Р. Македонија. Покрај тоа, ќе има и повеќе од 20 работилници, стручни предавања, панел дискусии и друго.

Организатор на овие настани се Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари, Македонската медицинска студентска асоцијација и Blue Cell International.
Настаните ќе се одвиваат во партнерство со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – Скопје како и Медицинскиот Факултет – Скопје. Потоа, Германската FIA, Freiburg International Academy од Германија, Global Student Conference Belgrade, Turkish Young Doctors Platform, Young Doctors of Serbia, Kosovo, Bulgaria, Bosnia и World Medical Association – Junior Doctor Network.
Се очекува во настанот да се вклучат 440 млади лекари, специјализанти, студенти по медицина, доктори, професори, асистенти од 11 држави од Југоисточна Европа.