Прво па женско #5: Жените се на ред да го спасат светот

Оваа година фестивалот „Прво па женско“ го слави својот петти роденден, од 18 до 21 мај во Младинскиот културен центар.

Како што информираат организаторите, програмата на јубилејното издание ќе врати дел од учесничките и учесниците од претходните години, на кои им се придружуваат нови гости на фестивалот.

„Се гледаме во МКЦ заедно да ги промислуваме и славиме женските права и слободи. Сериозните чичковци во костуми, седнати на одлучувачки позиции сериозно потфрлија. Ред е на жените да го спасат светот!“, стои во поканата за настанот.

Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско“ е поддржан од Европската Унија и од FRIDA Young Feminist Fund. Содржината на фестивалот е одговорност единствено на Тиииит! Инк. – Скопје и на ниеден начин не може да се смета дека ги одразува ставовите на Европската Унија.

ПРОГРАМА

18.05. (четврток)
20.00 кино Фросина | Отварање + Кратки филмови + дискусија|
„Елена” (2016, 15’) Дина Дума
„Долорес“ (2017, 14’) премиера – Радован Петровиќ
„Влакна“ (2013, 25’) – Елеонора Венинова
„Ќе дојдат децата“ (2017, 19’) – Ана Јакимска
По проекцијата следува разговор со авторите, модериран од Румена Бужаровска.

22.00 плато | ДиЏеј Сет Дамите бираат | Ilina Angel

19.05. (петок)
19.00 фоаје на кино Фросина на кат | Предавање |
Сандра Дален (Шведска) – Вагинален секс

21.00 Денсинг сала | Перформанс + дискусија |
Драгана Стојчевска Гунин: Каде одат претставите што не се случуваат?

22.00 плато | ДиЏеј сет Дамите бираат |
Соња Исмаил и Ана Мало

20.05. (сабота)
18.00 фоаје на кино Фросина на кат | Панел дискусија | Родовата и сексуалната (не)еднаквост во Југославија: помеѓу револуционерната утопија и историскиот континуитет на патријархатот
Учесници: Франко Дота, Ивана Пантелиќ и Тијана Окиќ
модератор: Славчо Димитров

20.00 кино Фросина | Претстава | Црвена љубов – БИТЕФ Театар (Србија)
Режија и драматизација: Олга Димитријевиќ
Играат: Владимир Алексиќ, Јелена Илиќ, Милица Стефановиќ и Ана Ќурчин
Музика: Ана Ќурчин

22.00 плато | Концерт | King’s Peach, Contact 59, SEINE, Kukla, Bitipatibi

21.05. (недела) плато

13.00 | Базар | MightyJewelry, Глигор Кузмановски, CRUSH, Em Ellephantski, Ѓорѓе Јовановиќ, ATAMI, BullBerry, ПлетЕлица, MaiCraft’s, LUDUS, WizArt, Pocket Gallery, Mei Ro, M’Crafts, Farina’s handmade, Okokori, Nikulec pop-up store, Seed of Life и Васко (ДКЦ)

13.00 | Работилница за татковци и ќерки | Доротеј Нешовски

14.00 | Работилница за поправање точаци за девојки | Bikestop

14.00 – 22.00 | ДиЏеј сет | Дамите бираат
Мајда и Весна; Мариго Антов; Виолета Качакова; Дискордиа Дисидент Сет

16.00 | Храна | ХНУ

19.00 | ЛезФемСлем | Жените тоа го прават гласно!

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА

~бифе на кино Фросина| Изложба на постерите од конкурсот |

~фоаје на кино Фросина на кат | Изложби |
Христина Иваноска, Сирота мала богаташица (избришано минато), 2014-2015
HAVEIT (Косово), Pilule du Lendemain, 2017

~плато | ДиЏеј сет | Дамите бираат
18.05 | 22.00 | Ilina Angel
19.05 | 22.00 | Соња Исмаил и Ана Мало
21.05 | Мајда и Весна; Мариго Антов; Виолета Качакова; Дискордиа Дисидент Сет