Прва национална конференција за жените во спортот

Невладината организација ТАКТ, Скопје со поддршка од UN Women ја организира првата национална конференција „Жени во спорт’’. На оваа конференција ќе се разговара за предизвиците и родовите стереотипи со кои се соочуваат македонските спортистки и за родовата (не)еднаквост во спортот. Освен идентификација на предизвиците, ќе се дискутира и за креирање на национални стратегии за зголемување на бројот на жените во спортот и во спортскиот сектор.

Панелистки ќе бидат проминентни спортистки, жени на раководни функции во национални федерации, како и претставници од институции надлежни за спорт.
Директорката на Центарот за спорт, мир и општество од САД, Сара Хилер (Sarah Hillyer) ќе биде специјалната гостинка на националната конференција.

Конференцијата ќе се одржи во четврток (1 јуни), со почеток од 10 часот, а ќе трае до 15 часот во City Center Hall.

Конференцијата е поддржана од UN Women, американска амбасада во Р. Македонија, Факултетот за физичко образование, здравје и спорт и спортската компанија Di Biaggio.

Потребно е присуството да се потврди на information.takt@gmail.com