Прв фестивал за краток филм „Drim Short“ во Струга

Од денеска до 10 декември во Струга ќе се одржува прво издание на фестивалот за краток филм „Drim Short“, под слоганот „Дајте ми добра приказна, а реалноста ќе ја следи!“

Оваа година фестивалот ќе биде ревијален и со програма која ќе се фокусира на младите македонски автори и филмови од македонската продукција, меѓу кои се филмови со силни општествени теми.

„Drim Short“ е идеја на млади филмски работници од Струга кои се надеваат на создавање филмска традиција и продукција во градот, а со тоа да придонесат во континуитет во културниот живот, а пред се да ја вратат навиката на стружани за одење во кино.

Во рамки на фестивалот ќе се одржи дискусија на тема „Социјалната ангажираност во новиот македонски филм“, а во офф-програмата ќе биде изведена претставата „А што потоа?“ во режија на Драгана Стојчевска, како и диџеј-сетови на Душко Јаневски и Богдан Јамакоски.

Фестивалот е поддржан од Министерството за култура преку проектот „Нов културен бран“ и во соработка со фондацијата „Фридрих Еберт“ – канцеларија Скопје.