Проверете по која траса ќе возат автобусите на ЈСП за време на посетата на Папата

Јавното сообраќајно претпријатие – Скопје ги објави трасите по кои ќе се движи јавниот автобуски превоз низ Скопје за време на посетата на Папата во вторник (07. мај).

Посебниот режим на сообраќање на возилата ќе биде во периодот од 7 до 19 часот, а превозот ќе биде бесплатен за сите граѓани.

Од ЈСП информираат дека поголем дел од линиите ќе имаат изменет режим на сообраќање, ќе возат по изменети траси од вообичаените, а линиите 3, 3Б и 25 воопшто нема да бидат во функција. Нема да работат билетарниците, ниту Жичарницата на Средно Водно.

Режим на движење при затворен булевар „Александар Македонски“

ЛИНИЈА 2

*Почетна постојка Кружен тек Железара, Чаир, до Детелинката на Бит пазар кон булевар „Никола Карев“ (Пластичарска) по булевар „8 Септември“ (Александар палас) на булевар „Партизански Одреди“ и продолжува по траса.

*Од Сарај од булевар „Партизански Одреди“, по булевар „8 Септември“ (Александар палас), па кон булевар „Никола Карев“ (Пластичарска) и на Детелинката на Бит пазар оди кон Чаир и кон Железара до Кружниот тек

*Доколку е слободен булевар „Александар Македонски“, булевар „К.П.Мисирков“ и булевар „Гоце Делчев“ кон булевар „Партизански Одреди“ или/и булевар „Илинденска“, (улица „Рузвелтова“) и продолжува по траса

ЛИНИЈА 16

*Доколку е прооден булевар „.К.П.Мисирков“, од Железара, преку Чаир, Битпазар, Југодрво („Кочо Рацин“) и Пржино

*Доколку е слободен булевар „Александар Македонски“ и булевар „К.П.Мисирков“, од Бит пазар кон Југодрво и кон подвозникот по траса и за враќање по истата траса

*Доколку е затворен и булевар „К.П.Мисирков“, чека на терминали

ЛИНИЈА 23

*Од Ченто до Југодрво ќе сообраќа по своја траса, потоа лево кон Билна аптека, па лево од Тутунски комбинат кон Транспортен центар, крајна/почетна станица пред Бензиска пумпа „Макпетрол“

*Од Бензиска пумпа „Макпетрол“, под Железничка станица кон Тутунски комбинат, КЈУБИ, Олимписки базен (булевар „Кочо Рацин“) и по трасата кон булевар „Јане Сандански“ кон својата траса до Ченто

ЛИНИЈА 50

*Цел ден до Транспортен центар

*од Хиподром лево кон улица „Перо Наков“ (МЗТ), булевар „Србија“, и десно кај Рударски институт по булевар „Јане Сандански“, потоа кон Југодрво (булевар „Кочо Рацин“), потоа лево кон Билна аптека, па лево од Тутунски комбинат кон Транспортен центар

*Обратно од Транспортен центар, Тутунски комбинат, КЈУБИ, Олимписки базен (булевар „Кочо Рацин“) и по трасата кон булевар „Јане Сандански“ од каде што ќе доаѓа

*Кога е слободен булевар „Александар Македонски“ и „К.П.Мисирков“, после црква „Богородица“ кон Транспортен центар и за враќање по истата траса

ЛИНИИ 45, 65, 65В, 55

*Во правец према Транспортен центар по своја траса до „Агросервис“, преку надвозникот, лево кон Маџари (улица „Благоја Стефковски“), десно на Термо, улица „Перо Наков“ (МЗТ), лево по булевар „Србија“ и десно кај Рударски институт по булевар „Јане Сандански“

*Од Транспортен центар кон своите траси ќе се движат по булевар „Јане Сандански“, лево кај Рударски институт по булевар „Србија“, улица „Перо Наков“ (МЗТ), Маџари (улица „Благоја Стефковски“) кон надвозникот према Ченто и потоа кон своите траси

*Кога е слободен булевар „Александар Македонски“ и „К.П.Мисирков“, после црква „Богородица“ кон Транспортен центар и за враќање по истата траса

ЛИНИИ 63, 63А, 66, 66А, 52, 53, 62, 68

*Од Маџари (Термо) лево кон улица „Перо Наков“ (МЗТ), булевар „Србија“, после мостот десно кон Спортска сала, Мајчин дом десно кон булевар „Јане Сандански“ до Транспортен центар

*Од Транспортен центар кон своите траси ќе се движат по булевар „Јане Сандански“, лево кај Рударски институт по булевар „Србија“, улица „Перо Наков“ (МЗТ) до Маџари (улица „Благоја Стефковски“), потоа десно кон своите траси

*Доколку е прооден булевар „Александар Македонски“ и „К.П.Мисирков“, после црква „Богородица“ кон Транспортен центар и за враќање по истата траса

Режим на движење при затворен булевар „К.П. Мисирков“ (Бит пазар):

ЛИНИЈА 8

*До Детелинката пред Бит пазар, потоа десно кон булевар „Никола Карев“ (Пластичарска) по булевар „8 Септември“ (Александар палас) кај МИДА десно кон булевар „Илинден“ и по своја траса

*Во обратен правец по истата траса, од булевар „Илинден“, лево по булевар „8 Септември“ (Александар палас), десно по булевар „Никола Карев“ (Пластичарска), на детелника на Бит пазар оди кон улица „Цветан Димов“ (Јаја паша) и по своја траса

*Доколку е слободен булевар „К.П.Мисирков“ и мост „Гоце Делчев“ по траса

ЛИНИЈА 9

*Од Скопје Север до Детелниката кај Бит пазар и назад од Детелниката кон Скопје Север

*Доколку е прооден булевар „К.П.Мисирков“ по траса до Југодрво, лево кон Билна аптека, па лево од Тутунски комбинат кон Транспортен центар

*Кон Скопје Север, од Транспортен центар, до Тутунски комбинат, десно КЈУБИ, продолжува кон Југодрво и по траса

ЛИНИИ 19, 59

*До Детелинката пред Бит пазар, потоа десно кон булевар „Никола Карев“ (Пластичарска) по булевар „8 Септември“ (Александар палас), на булевар „Партизански Одреди“ и по траса

*Во обратен правец по истата траса, од булевар „Илинден“ лево по булевар „8 Септември“ (Александар палас), десно по булевар „Никола Карев“ (Пластичарска), на Детелинката на Битпазар оди кон улица „Цветан Димов“ (Јаја паша) и по своја траса

*Доколку е слободен булевар „К.П.Мисирков“ и мост „Гоце Делчев“, потоа по булевар „Илинден“, лево улица „Рузвелтова“, кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

ЛИНИЈА 20

*Оди до Бит пазар до Детелинката-надвозникот и назад кон Шуто Оризари

*Доколку е прооден булевар „К.П.Мисирков“ до Транспортен центар нормално по траса

ЛИНИИ 47, 47А, 61, 71, 81

*До Детелниката кај Бит пазар и назад од Детелниката кој Јаја паша, па продолжуваат по своите траси

*Доколку е прооден булевар „К.П.Мисирков“, по траса до крај

ЛИНИЈА 57

*До Детелинката пред Бит пазар, потоа десно кон булевар „Никола Карев“ (Пластичарска), по булевар „8 Септември“ (Александар палас), право до улица „Козле“ (Угостителско), потоа десно по траса

*Доколку е прооден булевар „К.П.Мисирков“ и мост Гоце Делчев, кон булевар „Партизански Одреди“ (или булевар „Илинденска“), лево по улица „Рузвелтова“, после Министерство за економија, десно по улица „Козле“ по траса

*Во обратна насока, по истата траса кон Радишани

ЛИНИЈА 12

*Од Сарај, ако е затворен булевар „К.П.Мисирков“, од булевар „Партизански Одреди“, по булевар „8 Септември“ (Александар палас), па кон булевар „Никола Карев“ (Пластичарска) и на Детелинката на Бит пазар се враќаат назад кон Шишево

*Од Сарај, доколку е прооден булевар „К.П.Мисирков“, од булевар „Партизански Одреди“, по улица „Рузвелтова“, булевар „Илинден“, мост Гоце Делчев и по траса и за враќање по истата траса

ЛИНИЈА 17

*Доколку е затворен булевар „К.П.Мисирков“, до и од Транспортен Центар

*Кога булевар „К.П.Мисирков“ е прооден, после Комплекс банки, десно кон Бит пазар и по своја траса

*Во обратна насока од Бит пазар кон Веро Џамбо и по своја траса

ЛИНИИ 7, 15 И 15А

*Према Карпош, кога е проодна улица „Кирил и Методиј“, кон улица „Васил Ѓоргов“, по улица „Рузвелтова“, лево кон булевар „Партизански Одреди“ или по мост Гоце Делчев (булевар „Гоце Делчев“), па булевар „Илинден“, лево улица „Рузвелтова“, кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

*За враќање од булевар „Партизански Одреди“, лево улица „Рузвелтова“, булевар „Илинден“, мост Гоце Делчев, Судска Палата, кон Железничка станица и по траса

*Доколку мост Гоце Делчев не е прооден, од булевар „Партизански Одреди“, улица „Рузвелтова“, улица„Васил Ѓоргов“, улица „Јордан Мијалков“, КЈУБИ, по булевар „Кочо Рацин“ (Олимписки Базен) по траса

ЛИНИЈА 5

*Према Капрош, кога е слободна улица „Кирил и Методиј“, кон улица „Васил Ѓоргов“, по улица „Рузвелтова“, после Министерство за економија лево на булевар „Теодосиј Гологанов“ и по траса

*Или према Карпош по мост Гоце Делчев (булевар „Гоце Делчев“), па булевар „Илинден“, улица „Рузвелтова“, кај Треска десно на булевар „Теодосиј Гологанов“ и по траса

*За враќање од Ѓорче Петров, од булевар „Теодосиј Гологанов“, улица „Рузвелтова“, улица „Васил Ѓоргов“, улица „Јордан Мијалков“, КЈУБИ, по булевар „Кочо Рацин“ (Олимписки Базен) по траса

ЛИНИЈА 27 -ќе се сообраќа само до Транспортен центар, почетна/крајна Транспортен центар

ЛИНИИ 21, 21А, 21Б, 22 и 22А (како 22)

*Од Транспортен центар, кога е слободна улица „Кирил и Методиј“, кон улица „Васил Ѓоргов“, по улица „Рузвелтова“ кон булевар „Партизански Одреди“ или по мост Гоце Делчев (булевар „Гоце Делчев“), па булевар „Илинден“, лево улица „Рузвелтова“, кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

*Кон Транспортен центар, ако не е слободен мост Гоце Делчев, од булевар „Партизански Одреди“, улица „Рузвелтова“, улица „Васил Ѓоргов“, улица „Јордан Мијалков“, КЈУБИ, по булевар „Кочо Рацин“ (Олимписки Базен) по траса

*Кон Транспортен центар од булевар „Партизански Одреди“, лево улица „Рузвелтова“, булевар „Илинден“, мост Гоце Делчев, Судска Палата, кон Транспортен центар

ЛИНИЈА 24

*Од Тафталиџе, од булевар „Партизански одреди“, десно улица „Рузвелтова“, лево улица „Васил Ѓоргов“, улица „Јордан Мијалков“ и по своја траса или  од Тафталиџе, од булевар „Партизански Одреди“, лево улица „Рузвелтова“, булевар „Илинден“, мост Гоце Делчев, Судска Палата, булевар „Кочо Рацин“ (Југодрво), подвозник и по траса

*Од Кисела Вода према Карпош, кога е проодна улица „Кирил и Методиј“, улица „Васил Ѓоргов“, по улица „Рузвелтова“, лево на булевар „Партизански Одреди“ и по траса или од Кисела Вода, кон Тафталиџе, после подвозникот, кон булевар „Кочо Рацин“ (Олимписки базен) кон МАНУ, лево по мост Гоце Делчев (булевар „Гоце Делчев“), па булевар „Илинден“, лево улица „Рузвелтова“, кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

ЛИНИЈА 4

*Од КЈУБИ лево, кога е проодна улица „Кирил и Методиј“, кон улица „Васил Ѓоргов“, по улица „ Рузвелтова“ лево кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

*од КЈУБИ десно по булевар „Кочо Рацин“ (Олимписки Базен) по мост Гоце Делчев (булевар „Гоце Делчев“), па булевар „Илинден“, лево улица „Рузвелтова“, кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

*Од булевар „Партизански Одреди“, десно улица „Рузвелтова“, лево улица „Васил Ѓоргов“, улица „Јордан Мијалков“, кон Тутунски комбинат лево и по своја траса

*Од булевар „Партизански Одреди“, лево улица „Рузвелтова“, булевар „Илинден“, мост Гоце Делчев, Судска Палата, булевар „Кочо Рацин“ (Југодрво), лево Билна Аптека и по траса

ЛИНИИ 11, 11А, 18, 32, 56, 56Б, 60

*Од Транспортен центар, доколку е проодна улица „Кирил и Методиј“, кон улица „Васил Ѓоргов“, по улица „Рузвелтова“ кон булевар „Партизански Одреди, или по мост Гоце Делчев (булевар „Гоце Делчев“), па булевар „Илинден“, лево улица „Рузвелтова“, кон булевар „Партизански Одреди“ и по траса

*Кон Транспортен центар, доколку не е прооден мост Гоце Делчев, од булевар „Партизански Одреди“, улица „Рузвелтова“, улица „Васил Ѓоргов“, улица „Јордан Мијалков“, КЈУБИ, по булевар „Кочо Рацин“ (Олимписки Базен) по траса

*Кон Транспортен центар од булевар „Партизански Одреди“, лево улица „Рузвелтова“, булевар „Илинден“, мост Гоце Делчев, Судска Палата, кон Транспортен центар