Протест за социјална правда и работнички права на Први Мај

Синдикатите и организациите членки на Повелбата за солидарност, по повод Меѓународниот ден на работничката борба Први Мај, организираат протест за социјална правда и работнички права.

Тие ги повикуваат сите работници, невработени, хонорарци, социјалци, стечајци и осиромашени граѓани да излезат на протестот бидејќи како што велат, сиромаштијата е повисока од кога било, работничките права се кршат секојдневно, невработените се бришат од евиденција наместо да им се најде работа и класните разлики се највисоки во Европа.

„Власта целосно ја деградира социјалната држава и политичките елити манипулираат и го ограбуваат народот. Изминатата година особено беа на удар:

– Вработените во јавниот сектор, а посебно во администрацијата, на кои им се наметнаа бројни нови правила за полесна контрола и полесно отпуштање на неподобните;
– Хонорарните работници, кои, принудени да живуркаат од хонорари наместо да имаат редовна плата, се изложени на осиромашување поради наметнатата обврска да плаќаат придонеси за хонорарите;
– Вработените во образованието, на кои фактички им е укинато правото да штрајкуваат преку легализирањето на штрајкбрехерството.

Покрај ова, треба да се напомене и континуираниот игнорантски однос на Власта кон вековниот проблем на стечајните работници, како и пресудите за невработените лица по повод кривичните пријави од Фондот за здравствено осигурување.

Жолтите синдикати, по обичај, ќе го преспијат Први Мај! Но ние, автентичните синдикати и организации за заштита на работничките права, ќе го кренеме нашиот глас! Дојдете ЗАЕДНО да го кренеме гласот против социјалната неправда и против кршењето и намалувањето на работничките права! Први Мај не е ден за скара, туку ден за борба за нашите права!“, се вели во повикот за протестот.

Повелбата за солидарност ја сочинуваат:

Синдикат на УПОЗ
Конфедерација на синдикални организации на Македонија
Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници
Синдикат на културата на РМ
Синдикат на македонската дипломатска служба
Движење за социјална правда „Ленка“
Левичарско движење „Солидарност“