Промоција на поетската збирка „Со ветрот под рака“ на Долорес Атанасова-Лори

Промоцијата на новата поетска збирка на Долорес Атанасова-Лори „Со ветрот под рака“ ќе се одржи на 14 јуни, во фоајето на кино „Фросина“ при МКЦ, со почеток во 20.30 часот. Промотор на делото, во издание на „Антолог“ од Скопје, е Митко Гогов, а стихови од збирката ќе читаат Верица Недеска-Трајкова, Тања Сладиновска и Верица Андреевска-Спасовиќ. Промоцијата ќе биде збогатена со музичкиот настап на групата Старовски проект.

Со ветрот под рака е втората поетска збирка на авторката и се состои два поетски циклуса, од кои вториот претставува сиџо-поезија или, со зборовите на Долорес Атанасова-Лори, „твитер-поезија од XIII век, па наваму“.

„Д.А. Лори ни нуди таков жар додека читаме што забораваме дека внатрешното устројство е исполнето со интимен порив. Соживувањето со поетскиот глас е неизбежно, стилската изведба со жестокост, но и со доза избалансирана, умерена итрост си поигрува со архетипите што ни се досега (не)познати, симболичност што плови на моменти во мирно море, а на моменти нè фрла во вакуумот помеѓу карпата и бранот што удира во неа. Чувството да се има новата книга на Д.А. Лори, Со ветрот под рака, во свои раце пред другите и да знаеш дека таа создала едно дело што ќе остане врежано во историјата на современата македонска поетика е уникатно, прекрасно, во најмала рака ветровито“, пишува во рецензијата кон книгата поетот Митко Гогов.

Долорес Атанасова-Лори е родена на 26 октомври 1974 година во Германија. Раното детство го поминува во Германија, а потоа се сели со семејството во Охрид, каде што ги поминува остатокот од детството и средношколските денови, сè до заминувањето во Скопје на студии по англиски јазик и книжевност во 1993 година. Д.А. Лори денес работи како професор по англиски јазик во Скопје. Дел од нејзината поезија е објавена во Букбокс, во поетската збирка 100 000 поети за промена и во е-книгата Поетискон. Нејзината прва книга „Будење во трето лице еднина“, беше издадена од „Блесок“ во 2014 година.