Промоција на стихозбирката „На погрешната страна“ од Пајо Авировиќ

На 26 февруари, утре, со почеток од 19 часот во Музејот на македонската борба ќе биде промовирана стихозборката насловена „На погрешната страна“ на Пајо Авировиќ.

Промотори на ова второ книжевно дело на Авировиќ, а прва збирка поезија ќе бидат Sвездан Георгиевски и Владимир Мартиновски.

„Стихозбирката ‘На погрешната страна’ е своевиден амалгам на вештината на управување со зборот на авторот и насобраната мудрост, пренесена преку кристално чисти и бескрајно хумани пораки. Стиховите на Авировиќ никого нема да остават рамнодушен. Тие удираат директно во стомакот и срцето, при тоа интензивно делувајќи врз мозочните клетки. Со други зборови, „На погрешната страна“ го има оној непроценлив квалитет, неопходен за секоја врвна уметност – ве тера на размислување, при тоа приредувајќи ви непроценливо естетско искуство“, вели Георгиевски во рецензијата за книгата.

Авировиќ е автор на романот „Џахиз и истребувачите на кучиња“ за кој ја добил наградата „Роман на годината“ на „Утрински весник“ во 2005 година.