Програма за одбележувањето на Меѓународниот ден против хомофобијата и трансфобијата

Програма за одбележувањето на Меѓународниот ден против хомофобијата и трансфобијатаОрганизациите кои работат на заштита и промоција на правата на ЛГБТИ заедницата, нивните поддржувачи и пријатели и годинава во Македонија ќе го одбележат Меѓународниот ден против хомофобијата и трансфобијата. Еве ја програмата за годинешното одбележување:

Сабота, 17 мај ,  12.00 – 24.00 

Целодневен настан – ,,Кој се плаши од молкот лош? #2”, во организација на „Излез“ и Креативна младинска акција

Место: Дом на АРМ

Сабота, 17 мај, во 17.00 

Дебата: Злосторства од омраза против ЛГБТИ

Говорници: Жарко Трајановски, Неда Чаловска, Ацо Кабранов

Место: ЛГБТИ Центар за поддршка

Сабота, 17 мај, 20.00 

– Промоција на Интервентниот фонд

– Доделување Благодарници на учесниците во кампањата ,,Македонија има љубов за сите’’

– Отворање на изложба на фотографии донирани од познати уметници од Македонија и коктел по повод Меѓународниот ден против хомофобијата и трансфобијата.

Место: ЛГБТИ Центар за поддршка

Недела, 18 мај  12.00 – 16:00 

IDAHO настан на отворено “Заедно против хомофобијата и трансфобијата

– Говори од јавни личности поддржувачи на борбата против хомофобијата и трансфобијата

– Промоција на престојаната кампања

– Потпишување на картички до пратениците со барања за иницирање на измени во Законот за спречување и заштита од дискриминација

– Диџеј-сетови на Соња Исмаил, Зоки Бејбе и Мирко Попов

Место: ,,Школка’’, Градски Парк

Понеделник, 19 мај, во  14.00 

Јавна дебата: Хомофобија/Миграција/Работнички права – германски и македонски искуства
Гостин: Lale Akgün, поранешен член на германскиот Бундестаг

Место: ЛГБТИ Центар за поддршка

Среда, 21 мај, во 19.00 часот

Тркалезна маса– Правна промена на полот

Место: ГЕМ клуб, Скопска чаршија     

 

Извор