[Програма] Промоции, тркалезни маси и средби со авторите на Саемот на книга

За два дена почнува 31-то издание на Меѓународниот саем на книгата во во ВИП Арена Борис Трајковски во Скопје, кој ќе трае до 14 мај. Годинава, држава во фокус е Унгарија.

Околу 70 издавачи од Северна Македонија, Унгарија, Србија, Косово, Албанија, Данска се дел од ова издание на саемот.

Сите значајни издавачки куќи од земјата ќе земат учество и покрај редовните штандови, имаат подготвено програма која изобилува со промоции, тркалезни маси и настани. Во продолжение, погледнете ја целосната листа на настани:

Среда, 08 Мај 2019

 

12.30 – 13.30

ТРКАЛЕЗНА МАСА/ФЕНИКС

Тема: „Литературата за деца овде и сега“

17.30 – 18.30

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата „Луѓе без минато“ од Ивица Челиковиќ

 

Четврток, 09 Мај 2019

 

11.30 – 12.30

ПРОМОЦИЈА и ПРЕТСТАВА/ ТОПЕР

Детска книга „Зебричка“, автори Соња и Бојан Станковиќ

13.00 -14.00

ПРОМОЦИЈА /АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „Самовилата што гледаше во темнината” од Ласло Багоши, Унгарија

15.30 – 16.30

ПРОМОЦИЈА/ФЕНИКС

Промоција на најновите изданија на Феникс и Македонија презент

17.00 -18.00

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата Како во филм од Винко Модерндорфер

Гостин – Винко Модерндорфер

Промотор: Лидија Димковска

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА/АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „Солунска 28” од Неле Карајлиќ, Србија

                             

Петок, 10 Мај 2019

 

11.00-12.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов: „ШАРЕН ДЕТСКИ СВЕТ“- (книга за деца)

Автор: Васка Јовановска

Промотори: Проф. д-р Весна Мојсова – Чепишевска, Изабела Новотни и  децата од детската градинка „13 Ноември“ Општина Центар –  Скопје.

12.00-13.00

ПРОМОЦИЈА/ТОПЕР

Хана Филдинг

13.30 – 14.30

ФЕНИКС

Врачување на наградите за најдобра литературна и ликовна творба на на тема:„Биди дете“; Најдобри есеи и читатели – шампиони!

14.30 – 15.30

ПРОМОЦИЈА/ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ 88

Наслов: „ПИРАМИДА ОД КАЛ“ од АНДРЕА КАМИЛЕРИ

Преведе од сицилијански: ЈУЛИЈАНА СИНАДИНОВСКА

Промотор: ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ

16.00-17.00

ПРОМОЦИЈА/БАТА ПРЕС

„ВРЕМЕ Е ЗА КНИГА“ – Претставување на проектот поддржан од ЕУ и Креативна Европа и најава за објавување на десет книги од врни европски автори.

17.00 -18.00

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата Стаклените деца од Кристина Улсон

Гостин: Кристина Улсон

Промотор: проф. д-р Весна Мојсовска-Чепишевска

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА/АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „ Костурите на округот Медисон ” од Ведрана Рудан, Хрватска

 

Сабота, 11 мај 2019

 

11.00 – 12.00

ПРОМОЦИЈА/ ЕДУКА МАК

Наслов: „Врти од А до Ш“

Автор: Елена Стојчевска

Промотори: проф. д-р Мито Спасевски и проф. д-р Елизабета Бандиловска

12.00 – 13.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов:  „ДЕБИ  МУ ГО РАЗБУДИ  БУВЧЕТО“

Автор: Жаклина Мучева

Промотор:  м-р Татјана Гоговска

13.30 – 14.30

ПРОМОЦИЈА/БАТА ПРЕС

Наслов: „КНИГА ДОСТАПНА СЕКОМУ достапна секому“ и претставување на „Бруклин“ од Колм Тојбин

14.30 – 15.30

ПРОМОЦИЈА/ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ 88

Наслов: „ПРЕПОЛОВЕНИОТ ВИКОНТ“ од ИТАЛО КАЛВИНО

Превод од италијански: проф. д-р. АНАСТАСИЈА ЃУРЧИНОВА

Разговор со преведувачот: проф. д-р ЛИЛЈАНА УЗУНОВИЌ

15.30 – 16.30

ФЕНИКС

Врачување на наградите: „Орфеј“ на Никола Вуколиќ и „Големиот принц “на „Киро Донев“

17.00-18.00

Доделување на награди од Македонската асоцијација на издавачи (МАИ)

 18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата „Нема и нека не ни има“ од Едина Сворен

Гостин: Едина Сворен

19.00-20.00

Доделување на награди од Здружението на издавачите и книжарите на Македонија (ЗИКМ)

 

Недела, 12 Мај 2019

 

11.00 – 12.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов: „Сонливи приказни од тајната шума“ – книга за деца

Автори: Алма Растодер

Промотори: Проф. д-р Владимир Мартиновски и  проф. д-р Славица Србиновска

12.30 – 13.30

ПРОМОЦИЈА /БАТА ПРЕС

Промоција на книгата „Ангелите од Москополе“ од романската авторка Катја Максим и на 4 други + проекти поддржани од Министерството за култура

13.30 – 14.30

ПРОМОЦИЈА на новата книга на Ниче Димовски „Љубов се викам“

14.30 – 15.30

ПРОМОЦИЈА/ФЕНИКС

Промоција на едицијата „Учење низ игра“и списанието „Новкруг“

15.30 – 16.30

ПРОМОЦИЈА/ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ 88

Наслов: „КИНЕСКИ ДРЕВНИ СКАЗНИ ЗА ДЕЦА“

Приредувач и преведувач од кинески јазик: ЕЛЕНА ДАМЈАНОСКА

Промотори: проф. д-р ЛИЈАО ВЕЈ, директор на Институтот „Конфуциј при УКИМ во Скопје и проф. д-р КАЛИНА МАЛЕСКА

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА/АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „Секој полудува на свој начин” од Стефан Чапалику, Албанија

 

 Понеделник, 13 Мај 2019

 

11.00 – 12.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов: „СРЕЌЕН  РОДЕНДЕН“- книга за деца

Автор: Ели Маказлиева

Промотори: Проф. д-р Кристина Николовска и Проф. д-р Анета Баракоска

12.30 – 13.30

ПРОМОЦИЈА/ФЕНИКС

Промоција на книгата „Кога големите беа мали“ подготвена од Христо Петрески

– Соопштување на наградата Ана Франк за 2019 година

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА /БАТА ПРЕС

Промоција на бестелерот „Каменувана“  автор  Томас Енгер, Норвешка.

Средби со Томас Енгер, ексклузивен гостин на „Бата прес“

***

Влезница за Саемот на книга чини 30 денари, додека за организирани посети на ученици е 20 денари. Работно време на саемот е од 10.00 до 20.00 часот.