[Програма] Деветто издание на Фестивалот АКТО во Битола

Од 22 до 24 август во Битола ќе се одржи деветото по ред издание на Фестивалот за современи уметности АКТО кој поаѓајќи од идејата на Брехт, дека уметноста треба да биде огледало издигнато во лицето на реалноста, а не чекан со кој ќе се обликува, ќе се обиде да го преиспита односот кон уметноста во современ контекст.

[Програма] Деветто издание на Фестивалот АКТО во Битола

За таа цел, речиси целата програма на годинешното АКТО ќе се одвива во Мобилна/монтажната галерија на Центарот за современи уметности во Скопје, која се отвори во април годинава во Скопје, а која ќе биде донесена во Битола за потребите на фестивалот и ќе бидe лоцирана во јавен простор во центарот на градот.

Еден дел е посветен на серијата на диксусии насловен „Возможно/невозможно – дијалектиката помеѓу политичкиот активизам и уметноста“ во концепција на активистот и теоретичар Артан Садику. Потоа, меѓу другите настани ќе има две претстави од Скопје како и визуелен дел во кој спаѓаат изложбата „You made me so sad. Now that doesn’t have anything to do with you“, курирана од Ивана Васева и дела на уметници како Алексис Дебуф од Франција и уметници од Хрватска меѓу кои Маријан Црталиќ, Група АБС, Немања Цвијановиќ и Пино Иванчиќ во соработка со мрежата BCC /Balcan can contemporary.

Во рамките на ОФФ програматa ќе се одржат настани во Мобилната/монтажната галерија како Велосифест, во напуштените хангари на Фабриката “Битолатекс” и Oфицерскиот дом а свои настапи ќе имаат Kisobran од Србија, SIZ, Мирко Попов, Васо, Igor Zotic, K.Petrovsky, Goran Tech и голем дел од локалната електронска сцена.

И оваа година, за фестивалот ќе се организира АКТО транспорт, бесплатниот воз Скопје-Битола, кој е неколку годишен проект на музички и уметнички настани на релација Скопје-Битола, со цел да се анимира публиката.

Програмата проследете ја во продолжение:

ПЕТОК 22.08.2014

ОFF ПРОГРАМА
Локација. ВОЗ/СКОПЈЕ – БИТОЛА
14:30 – 18:30

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА
Локација: МОБИЛНА ГАЛЕРИЈA (паркот до Офицерски дом)
CAC_Центар за современи уметности Скопје

21:00 – 22:00
„Наебавме„ , перформанс на Јосип Иванчиќ (Хрватска)
Отворање на галеријата со изложбата на Алекси Дебуф

ОFF ПРОГРАМА
Локација: Мобилна галерија
21:30 Концерт МАЗНО АМА НЕ Е (Битола), СИЗ (Куманово), DJ set Vaso (Pollux, Скопје).

САБОТА 23.08.2014

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА
Локација: МОБИЛНА ГАЛЕРИЈA (паркот до Офицерски дом)
CAC_Центар за современи уметности Скопје

11:00 – 12:00
Изложба: You made me so sad. Now, that doesn’t have anything to do with you.
Кураторка: Ивана Васева
Учесници: Христина Ивановска,Славчо Димитров, Велимир Жерновски, Ивана Драгшиќ, Филип Јовановски, Иван Ивановски, Јане Чаловски, Кочо Андоновски

13:30 – 15:30
Дискусија: Чекан или огледало? – Уметноста како алатка за подобро општество (дел од серијата дискусии насловена Возможно/невозможно – дијалектиката помеѓу политичкиот активизам и уметноста / Концепт: Артан Садику)
Модератор: Филип Јовановски

18:00 – 20:00
Перформативни шетања
Локација: Јавен простор
Учесници: Група ABS (Хрватска)

19:00-20:00
КОНТРОЛА / перформанс
Локација: Градски автобус (поаѓање пред Мобилна галерија)
Режија: Теа Беговска

20:00-21:30
Дискусија „САКАМ“ (дел од серијата дискусии насловена Возможно/невозможно – дијалектиката помеѓу политичкиот активизам и уметноста / Концепт: Артан Садику)
Локација: Приватна куќа
Модератор: Мариглен Демири

21:30-22:30
КОНТРОЛА / перформанс
Локација: Градски автобус (поаѓање пред Мобилна галерија)
Режија: Теа Беговска

ОFF ПРОГРАМА
19:00
Критична маса #5– Битола ( збирно место–паркот до Офицерски дом )

Локација: Фабрика „Битолатекс“
21:00 DJ set Kišobran ( Белград/Србија ), Мирко Попов ( ПМГ/Скопје ), Igor Zotik ( Extravaganza/Berlin ), K.Petrovsky (Walk&Talk/Bitola )

НЕДЕЛА 24.08.2014

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА
Локација: МОБИЛНА ГАЛЕРИЈA (паркот до Офицерски дом)
CAC/Центар за современи уметности Скопје

10:00 – 15:00
Велосифест (МОФ / Скопје)

12:00-14:00
ДАЛИ БАЛКАНОТ МОЖЕ СОВРЕМЕНО? / јавна дискусија (дел од серијата дискусии насловена Возможно/невозможно – дијалектиката помеѓу политичкиот активизам и уметноста / Концепт: Артан Садику)
Локација: Приватна куќа
Модератор: Артан Садику

ОFF ПРОГРАМА
Локација: Офицерски дом / AKTO9 & Jagoda meze bar

12:00 Dj set Saso Recyd Sonja Ismail, Victouer Dejan Dex, Boban Manevich T!hoto & Hi Kick, Berkant Kidas Kunich.