Проекција на наградените филмови од Астерфест на платото кај Универзална сала

Традиционално, по десетти пат, во петок (25 јули) на платото пред Универзалната сала, ќе биде прикажана ревија на наградените филмови од последниот Интернационален филмски фестивал „Астерфест“. Проекциите почнуваат во 21 часот, а настанот се случува како дел од програмата на овогодишното „Скопско лето“.

астерфест

Проекцијата опфаќа шест кратки филмови: „Бирди“на Ева Коханска (Полска), „Добро време за умирање“ на Сенад Абдули (Македонија), „Измет врз бедата“ на Вијај Јода (Индија), „Литературни мистификации“ на Јорис Клерте (Франција), „Прв поглед“на Јулијана Неухубер (Австрија) и „Нечуен“ на Зигмунд Скалар (Австрија).

Како плод на досегашната соработка помеѓу Дирекцијата за култура и уметност и Тивериополската филмска алијанса, од 2005 наваму успешно се реализирани слични ревии од струмичкиот „Астерфест“ во Куршумли ан, Музеј на современата уметност, Мала станица, Музеј на град Скопје и Кинотеката на Македонија.