Приштина воведе машини за издавање документи

Општината Приштина деновиве постави машини на кои граѓаните можат да извадат разни документи, како изводи од матичните книги или потврди за државјанство, без да мораат да чекаат редови и без какви било бирократски процедури.

Се што треба да направат граѓаните е да покажат личен документ, кој машината брзо го скенира. За надомест од едно евро, се добива печатена копија од потребниот документ, а целиот процес трае помалку од две минути. Машините работат 24 часа на ден, седум денови во неделата и тие треба да го олеснат животот на граѓаните. Еве како функционира машината.

Ова е прв ваков проект во некоја балканска земја, а приштинските локални власти и досега покажаа сличен дигитален и „е-пристап“ во олеснувањето на бирократските процедури. Општината планира да го зголеми бројот на вакви машини во градот кој има околу 200.000 жители, но и растечки број на граѓани кои доаѓаат од дијаспората во летните месеци. Поради ова, летото е посебно оптоварување за администрацијата, па се очекува дигитализацијата на издавањето документи да ја  олесни работата на општинските административци.

Иако Косово е далеку од најразвиената европска земја во овој поглед – Естонија, која неодамна објави дека започнува проект за  е-државјанство, балканската земја во последните години направи неколку чекори кон развивањето на дигиталните услуги – компаниите можат да пријават данок преку интернет, а постојат и планови за дигитализација на процесот на јавните набавки, во кои се забележани можности за корупција и нерегуларности.