Преработени слоганите на спонзорите на Светскиот куп за да потсетат на притворените новинари во Русија

Репортери без граници (РБС) ги преработија рекламните слогани на корпоративните спонзори на ФИФА Светскиот куп за да привлечат внимание кон тешката состојба во која се наоѓа новинарството во Русија и да ги предупредат фирмите дека ја загрозуваат нивната одговорност спонзорирајќи го Светскиот куп на Путин.

Ова е последниот чекор во кампањата што ја започна РСФ за време на Светското првенство. Започна со инсталирање на лажен фудбалски терен во Париз, кој има фотографии од животниот век на новинарите кои се притворени во моментов во Русија.

Слоганите на спонзорите се добро познати. Тука спаѓаат на „Кока-Кола“ „Taste the feeling”, на „Мекдоналдс”, „Lovin’ it” и на „Хјундаи“ „New thinking, new possibilities“. Прилагодувањата на РСФ вклучуваат: „Во Русија новинарите не можат да вкусат чувство на слобода” и „На новинарите во Русија не може да им се допаѓа”.

Користејќи ги прилагодените слогани, организацијата објавува пораки поврзани со профилите на социјалните мрежи на спонзорите, барајќи од нив да не дозволат имиџот на нивните брендови да бидат изненадени од лошиот третман на новинарите во Русија.

„Ги потсетуваме спонзорите на Светскиот куп дека тие би можеле да се сметаат за одговорни”, рече генералниот секретар на РБГ, Кристоф Делоар. „Со помош на финансирање на меѓународен спортски настан во земја чија влада ги замолчува независните новинари и има контрола над медиумите, тие не само што добиваат убав простор за своите реклами, туку исто така ризикуваат со својот имиџ“.

„Тие имаат обврска да не си дозволат, дури и пасивно, да станат соучесници во потиснувањето на слободата на медиумите во земјите домаќини на Светскиот Куп и наместо тоа да го искористат притисокот што им е достапен, со тоа што ќе го условуваат финансирањето за почитување на новинарската плуралност, независност и слобода”.

Со драконски закони и блокирање на веб-страници, притисокот врз независните медиуми постепено се зголеми по враќањето на Владимир Путин во Кремљ во 2012 година, велат од Репортери без граници.

Водечките независни медиуми беа или под контрола или укинати од постоење, укажуваат тие.

„Бидејќи телевизиските канали продолжуваат да ги преплавуваат гледачите со пропаганда, климата стана многу угнетувачка за оние кои го доведуваат во прашање новиот патриотски и неоконзервативен дискурс или само се обидуваат да одржат квалитетно новинарство“, се вели во соопштението.

Шест новинари во моментов се притворени во врска со нивното известување, досега најмногу по распадот на Советскиот Сојуз во 1991 година. Водечките невладини организации за човекови права се прогласени за „странски агенти”. Крим, кој беше припоен во 2014 година, како и Чеченија, се црни дупки од кои не се појавуваат вести, велат од РБГ.

„И неказнивоста е сè уште правило за оние кои физички напаѓаат или убиваат новинари“, додаваат од организацијата.

Инаку, Русија е рангирана на 148. место од 180 земји во 2018 година на Индексот на слободата на печатот, според извештајот на Репортери без граници.