Премиера на „Шишка Делукс” на Филмскиот фестивал во Монтреал

Филмот „Шишка Делукс” ќе ја има својата светска премиера на Филмскиот фестивал во Монтреал што ќе се одржи од 27 август до 7 септември.

Филмот „Шишка Делукс” е ко-продукција меѓу Перфо од Словенија, Кино Око од Македонија и Еволушн Филмск од Чешка, во режија на Јан Цвитиковиќ.

Главните улоги во филмот ги толкуваат: Жига Фидрансперг, Давид Фурлан, Марко Миладиновиќ, Перо Арсовски и Андријана Бошкоска-Батиќ и други.

Во авторскиот дел од Македонија се вклучени и сценографот Иван Бартлинг, Жаклина Крстевска како костимограф и Горан Игњатовски како шминкер/маскер. Македонски копродуцент е Роберт Насков преку продуцентската куќа „Кино око”.

Филмот е финансиран од Агенцијата за филм на Република Македонија.