Преку иницијатива на Тошо Филиповски избрани топ 100 македонски албуми и песни

Истражувачот, новинар и музичар Тошо Филиповски, авторот на „Првата македонска рок-енциклопедија“, преку социјалните мрежи имаше иницијатива за гласање на топ 100 најслушани, сакани, значајни и влијателни македонски песни и албуми.

Откако заврши гласањето, Филиповски соопшти дека се работи за дела создавани од некаде крајот на 50-ите години на минатиот век, па се до сега.

„За првпат успеавме да создадеме таква ранг листа, и таа не треба никого да повреди ниту навреди. Напротив, таа е доказ на виталноста, обемноста и квалитетот на нашата сцена. Факти кои некој со години се обидува да ги минимализира и оспорува. Од самата ранг листа произлезе и создавање на еден регистер на изданија, кој го пополнувам секојдневно. Засега, само кај официјални изданија, ја надминав бројката од 2.000 изданија, а сум далеку од крајот. Можеби некаде …штотуку е одмината средината. Да, да, имаме сериозна продукција, расфрлана ваму и таму, заборавена од одговорните (уредниците), но не и од слушателите“, соопшти Филиповски.

Тошо Филиповски

Неговата желба, вели тој, е листата да биде само иницијација за некој следен, многу пообемно и поквалитетно организиран, национален избор.

„Не дека овој е нерелевантен. Напротив, во првиот круг на гласање испративте 151 листа со по 20 гласови/поени за албум односно песна. Сумирано тоа значи по околу 3.000 поени кои ги распоредивме на околу 900 песни и околу 500 изданија. Во вториот круг свои гласови доставија 132 фанови, односно секој распределуваше уште по 15 поени, и на песни и на албуми. Сумирано, распредлени се уште околу 2.000 поени. Тоа не се мали бројки. Но, успеав да ги согледам слабостите на ваквото гласање или пак поточно кажано видов каде не водеше неискуството за вакви рангирања, но сепак, верувајте, и било кој нареден избор од ваков тип, ќе покаже резултати кои во 80% ќе се поклопат со овие. Можеби не во редослед од 1 до 100 (а можеби и тука), но во изборот на тие 100, тука сум сигурен во процентите“, објаснува тој.

Филиповски потенцираше дека сега сака да се врати на она што претходно го средувал и подготвувал – архивот, потоа две книги и една голема изложба – посветена на историјата на македонската рок музика.

Еве што произлезе од иницијативата на Филиповски и гласањето преку Фејсбук:

Македонски албуми:

Вкупно I круг II круг
1 Мiзар Мiзар 12″ LP 224 83 141
2 Архангел 2 MC 210 75 135
3 O.S.T. by Anastasia Before the rain CD 177 69 108
4 Архангел Архангел 12″ LP 170 69 101
5 Мiзар Свјат Dreams 1762 – 1991 12″ LP 124 49 75
6 Санаториум На работ на разумот MC 121 49 72
7 Leb I Sol Kao Kakao 12″ LP 97 50 47
8 Leb I Sol 2’nd 12″ LP 93 33 60
9 Bastion Bastion 12″ LP 85 54 32
10 С.А.Ф. Сафизам CD 83 40 43
11 Leb I Sol Leb I Sol 12″ LP 75 30 45
12 Arhangel Heart Core CD 73 56 17
13 String Forces Изохронија CD 53 35 18
14 Last Expedition Box CD Box 53 30 23
15 Concorde Have The Blues 12″ LP 51 33 18
16 Last Expedition Изгубени ликови MC 51 26 25
17 Суперхикс Чекај бе, викам….каде бе малку ! CD 46 38 8
18 Т.Б. Трачери Клати И Тркалај CD 46 30 16
19 Чиста Околина Новиот аспект на старата школа MC 45 30 15
20 Don’t ! Who? One. Higherground MC 44 14 30
21 Leb I Sol Rucni rad 12″ LP 39 22 17
22 Bernays Propaganda Happiness machines 12″ LP 39 19 20
23 Bodan Arsovski Endless View CD 37 32 5
24 Den Za Den Den Za Den 12″ LP 36 27 9
25 Lola V. Stain Mansarda / Ikona CD 35 32 3
26 Анастасија Ноктурнал CD 35 20 15
27 Suns Mojot Son E Samo Moj MC 34 30 4
28 Верка Моторни песни CD 34 16 18
29 Чоканче 1 & 2 MC x 2 33 11 22
30 Mosaique ? CD 32 15 17
31 Mizar Кобна убавина CD 30 21 9
32 Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadic Крушево CD 29 22 7
33 Foltin Archimed CD 29 16 13
34 Brigade O.D. Smash the army before they smash you ! MC 29 8 21
35 Anastasia Melourgia CD 28 21 7
36 Падот На Византија Почеток и крај 12″ LP + CD 27 19 8
37 Patika Eo-Eo 12″ LP 26 17 9
38 Foltin Lo-le-ta-too CD 25 14 11
39 Флукс Старо аро CD 25 8 17
40 Архангел Небесна машина CD 23 15 8
41 Т.Б. Трачери Купи ме CD 23 13 10
42 Bernays Propaganda Политика 12″ LP 22 17 5
43 Тоше Проески Игри без граници CD 22 14 8
44 Ареа Врати на имагинацијата CD 22 11 11
44 No Name Nation У пичку матер CD 22 11 11
46 PMG Kolektiv Rezonator CD 21 8 13
47 Bernays Propaganda My personal holiday 12″ LP 20 18 2
48 Зијан Низводно MC 20 14 6
49 Студени Нозе, The Нејќу колор телевизор !!! MC 20 12 8
50 Д.Н.О. Тишина CD 20 11 9
51 Горан Трајкоски Тешкиот глас на новите химни CD 19 10 9
52 Foolish Green Escape CD 18 12 6
53 Апореа На Рєкахъ Вавл҃нскыхъ MC 16 11 5
53 Badmingtons После мене што ти е гајле MC 16 11 5
53 Меморија Оган под ѕвездите 12″ LP 16 11 5
56 Мiзар Поглед кон цветната градина CD 16 9 7
57 Ристо Бомбата и Кучешка Тенија Има ли тесна? MC 16 8 8
58 Bernays Propaganda Втора младост, трета светска војна CD 16 7 9
58 Xavier Acid I Po Tito Techno MC 16 7 9
60 Kiril Homebound CD 15 9 6
60 Kismet Dreaming CD 15 9 6
62 Т.Б. Трачери Шлагери од содома CD 15 8 7
63 Cyborg s/t MC 15 7 8
64 Superhiks Trumano CD 14 10 4
65 Aleksandar Makedonski Za Heroje I Princeze 12″ LP 14 8 6
66 Siniac Timeless gathering CD 14 7 7
66 Smut Мемоарите на скршениот човек CD 14 7 7
68 Bernays Propaganda Забранета планета 12″ LP 13 13
69 D’ Daltons De Luxe CD 13 8 5
69 Драган Ѓиаконовски – Шпато s/t 12″ LP 13 8 5
69 Frontal Cortex “Ignorance and knowledge” CD 13 8 5
69 Јаков Дренковски C’est La Vie 12″ LP 13 8 5
73 FxPxOx Не знаеш што е тоа човек 12″ EP 13 7 6
73 Рок Агресори Ебена антикултура MC 13 7 6
75 Pluto’s Doubt Сизиф CD 12 8 4
76 Exic So many loves CD 12 7 5
76 Културно Уметнички Работници К.У.Р. CD 12 7 5
78 Фолтин Пијан славеј CD 11 10 1
79 Last Expedition Intro MC 11 8 3
79 ХаХаХа Сами мажи и жени 12″ LP 11 8 3
81 Тело-Наука Совршена Кадис MC 10 10
81 Бис – Без Дал да плачам ил да пејам MC 10 10
83 ХаХаХа Сиромашни и богати 12″ LP 10 9 1
84 Фолтин Оваа трансплантирана машина за чукање досега не типкала љубовно писмо CD 10 8 2
84 Клержо Ритуал и пепел MC 10 8 2
86 Бумбикс… Во оазата на мирот CD 10 7 3
86 Kiril Religion & Sex CD 10 7 3
88 Bei The Fish Time to make things right CD 9 8 1
88 Parketi Griza Na Sovesta MC 9 8 1
90 Hip, The Songs about books and flowers MC 9 7 2
91 John, The Waufvw !!! CD 8 8
91 Мугер Фугер и Горан Трајкоски Во она време 12″ LP 8 8
91 My Tear My Tear 12″ LP 8 8
91 Темпера Играј ! CD 8 8
91 ХаХаХа Танго Револуционер 12″ LP 8 8
96 Автограм На југ MC 8 6 2
96 Kristo Rodzevski Batania 12″ LP 8 6 2
98 Mooger Fooger Mooger Fooger CD 7 5 2
99 Guru Hare Overdose од blues CD 6 6
100 Blla Blla Blla… Blla Blla Blla… CD 5 5

101 V.A. Македонски Документ 1 CD
101 B.O.R.G. B.O.R.G. CD
101 Каролина Гочева Македонско девојче CD
101 Vanja Lazarova Ritmistica CD
101 Leb I Sol Beskonacno 12″ LP
101 Leb I Sol Tangenta 12″ LP
101 Меморија Октомвриски Дождови 12″ LP
101 Паркети Мамо немукажвај на тато CD
101 Superhiks Afrika CD
101 Верка Џага CD

Македонски песни:

Вкупно I круг II круг
1 Мизар Девојка од бронза 126 28 98
2 Анастасиа Pass over 110 40 70
3 Архангел Uber Macedonishe 109 28 81
4 Санаториум Без разум и свест 108 18 90
5 Архангел 1.000.000 $ 80 28 52
6 Мизар Почесна стрелба 79 27 52
7 Леб И Сол Бистра вода 79 20 59
8 Last Expedition Шефе 76 35 41
9 Патика Неправда 71 36 35
10 Badmingtons Сите обични луѓе 70 25 45
11 Зијан Пушти коси 58 39 19
12 Падот на Византија Сепак истата состојба 56 24 32
13 Леб И Сол Чувам ноч од будних 55 16 39
14 Архангел Ладно оружје 55 11 44
15 Concorde Високи штикли и црни чорапи 51 30 21
16 Last Expedition Ќељав дабар 49 22 27
17 Меморија Оган под звездите 49 16 33
18 Badmingtons Ако ми дадеш 47 31 16
19 Чоканче Буништар 46 9 37
20 Архангел Чудесен свет 45 16 29
21 Леб И Сол Абер дојде Донке 42 15 27
22 С.А.Ф. Раце горе 38 16 22
23 Бис Без Дал да плачам ил да пеам 37 21 16
24 Автограм Одам на југ 37 13 24
25 New Police State Нова Генерација 36 8 28
26 Јаков Дренковски Скитник 35 16 19
27 Concorde Have the blues 34 11 23
28 Архангел Сениште 34 10 24
29 Архангел Луна 34 9 25
32 Мизар Дождот 34 13 21
30 Пеницилин Цимер 31 24 7
31 Анастасиа На реках Вавилонских 31 14 17
33 Леб И Сол Кумова слама 30 10 20
34 Мики Јовановски Џафер Сонце за три света 29 10 19
35 Д.Н.О. Идеме до крај 29 9 20
36 Падот на Византија Почеток и крај 28 17 11
37 Мизар Градот е нем 28 12 16
38 Триангл Глинено око 28 16 12
39 Фолтин Везилка 27 14 13
40 Cyborg Kerozene 27 7 20
41 Славе Димитров Чија си 26 15 11
42 String Forces Каде бегаш 25 14 11
43 Мизар Велигден 25 9 16
44 Леб И Сол Као Какао 25 8 17
44 Суперхикс Оптими-ска 25 8 17
46 Bastion Емил врати се 23 15 8
47 Суперхикс На лута рана 22 12 10
48 Фолтин Милице 22 9 13
49 Банкрот Блуз Бенд Моја гитара 21 12 9
50 Леб И Сол Чукни во дрво 21 10 11
50 Паркети Бал 21 10 11
52 Bernays Propaganda Ретки билки 21 8 13
52 Smut Татко ми често збореше 21 8 13
54 Чиста Околина Јас сум шеф 20 13 7
55 Архангел Heart Core 20 12 8
55 Ареа Сите мои слики 20 12 8
57 Vermilion Deviate Криза 18 8 10
58 Инола Х Ти 18 7 11
59 Леб И Сол Скопје 17 9 8
59 Верица Ристевска Галебе 17 9 8
61 Влатко Стефановски Gypsy song 17 8 9
62 Suns Талог 17 7 10
63 Архангел Нова вера, нова библија 16 10 6
64 Влатко Стефановски Кандилце 16 8 8
65 Trendkill Приградски hardcore 16 7 9
66 Д’Далтонс 1001-ви 15 8 7
66 Тоше Проески Игри без граници 15 8 7
68 Bastion Мистер комплекс 14 13 1
69 Suns Двајца 14 8 6
70 Анастасиа Time never dies 13 9 4
71 String Forces Sub 13 8 5
71 Bernays Propaganda Лажи ме 13 8 5
71 PMG Kolektiv Скопјанка 13 8 5
71 Џина Папас Џокси На велигден 13 8 5
75 Суперхикс Глупави песни 12 11 1
76 Бодан Арсовски Endless view 12 8 4
76 Don’t ! Who? One. In a cage 12 8 4
78 Kiril Primitive science 11 11 0
79 Тело-Наука Совршена Страв 11 9 2
80 Kismet Dreaming 11 8 3
80 Клержо Светлина 11 8 3
80 Xavier Acid Валтер го брани Сараево 11 8 3
83 Леб И Сол Учи ме мајко, карај ме 10 10 0
84 Триангл Јана 10 9 1
84 Пасквелија Средба 10 9 1
86 Чуден Крој Има ли забава 10 8 2
86 Мизар Ходен же 10 8 2
88 Exic So many loves 10 7 3
88 John, The Ние сме од Скопје 10 7 3
90 Меморија Нена 9 9 0
91 Бон Тон Добрите девојки 9 7 2
91 Трајче Манев Осамен 9 7 2
93 Диме Поповски Девојко љубов ми вети ти 9 6 3
93 Калиопи Роџени 9 6 3
95 Blla Blla Blla Babayaro 8 8 0
95 PMG Kolektiv 80-ти 8 8 0
95 Паркети Кафеави џуџиња 8 8 0
95 Анастасиа Nine iron doors 8 8 0
95 Архангел Превез 8 8 0
100 Драган Мијалковски Кажи нешто драга 8 7 1

101 Bei The Fish Livin in a box
101 Цилиндер Еден дел
101 Bastion Деца сунца
101 Венко Серафимов & Мики Јовановски Џафер Лага и измама
101 Зафир Хаџиманов Како Вардар
101 Нина Спирова Еден бакнеж
101 Суперхикс Раде
101 Фолтин Слободната љубов
101 ХаХаХа Сакам дома да живеам
101 Т.Б. Трачери Кога со Оскар Вајлд зборувавме за тебе