Прекрасни книжарници кои ќе ве натераат да се заљубите во читањето

Секој може да направи нарачка на книга од Амазон која ќе пристигне за неколку дена,  или да прочита книга со едноставен „клик“ на компјутерот. Сепак, за многумина ништо не може да го замени мирисот на новите и старите книги во книжарниците.

Можеби се сеќавате дека можевте да ја барате вашата следна книга сами, без тоа за вас да го направи  алгоритам? Книжарниците секогаш ќе имаат посебно место во срцата на љубителите на старите библиотеки, од удобните столици до полиците и книгите на Шекспир, Хемингвеј и Толстој.

„Mashable“ направи селекција на дел од можеби најубавите книжарници низ светот.

1. „Shakespeare and Company “ – Париз


2. „Lyme Regis “- Англија


3. „Librería El Ateneo “ – Буенос Аирес


4. Книжарница во Амстердам, Холандија


5. „Livraria Lello “ – Португалија


6. „The Abbey Bookshop “ – Париз


7. „Armchair Books “ – Единбург, Шкотска


8. „The Last Bookshop “ -Лос Ангелес


9. „Westsider Books “ – Њујорк


10. „Voltaire and Rousseau “ – Глазгов, Шкотска


11. „Libreria Acqua Alta “ – Венеција


12. „Barter Books “ – Aлнвик, Велика Британија


13. „Boekhandel Dominicanen “ – Мастрихт, Холандија


14. „Libreria Acqua Alta “ – Венеција


15. „Brattle Book Shop “ – Бостон, Масачусец