Предавање на тема „Слобода наспроти солидарност“ вечерва во клубот ГЕМ

Вечерва во клубот ГЕМ во Старата скопска чаршија, со почеток во 19 часот ќе се одржи предавање на полскиот интелектуалец Кшиштоф Чижевски насловено „Слобода наспроти солидарност: предизвикувајќи ја современата уметност и култура“, што ќе биде проследено со јавна дискусија.

„…Ни требаше време да разбереме дека слободата без еднаквост и братство носи ропство. Населувајќи ги суверените национални држави почнавме да се чувствуваме загрозени од внатрешното и надворешното насилство од оние кои го искусиле, од прва рака, недостатокот на солидарност. Постојано проширувајќи го опсегот на индивидуалните слободи научивме да го распознаваме горчливиот вкус на отуѓувањето, себичноста и осаменоста меѓу другите луѓе, како и депресијата, најчестата болест на либералните општества. Тоа е искуство на модерноста, кое не’ направи свесни дека човекот се раѓа за слобода, но станува навистина слободен само кога е во можност доброволно да се откаже од својата слобода за повисока цел. Односно, да се врати на солидарноста…“, се вели во најавата за предавањето.

Чижевски е граѓански активист, есеист, театарски продуцент и издавач. Важи за еден од најголемите полски и европски интелектуалци, како и за дисидент и андерграунд уметник од времето на Железната завеса. Во 1990 година ја основа Пограничната фондација со цел да се зачува културната различност во Централна и Источна Европа, уништена меѓу двете светски војни. Тој е особено активен во земјите во кои беснеат војни и етнички тензии, обидувајќи се да поттикне услови за закрепнување на општеството и да го овозможи интеркултурниот и интеррелигискиот дијалог.