Предавање: Дали постои слаб национализам и дали е тоа корисна категорија?

На 11 јули (сабота), со почеток во 12 часот, во ГЕМ клубот во Стара чаршија, една од најеминентните светски историчарки проф. Марија Тодорова ќе одржи предавање на тема „Дали постои слаб национализам и дали е тоа корисна категорија?“.

Марија Тодорова е професор по историја на Универзитетот Илиноис, а нејзина специјалност е историјата на Источна Европа, со особен фокус на Балканот и Османлиската империја во модерниот период. Тодорова предавала на универзитетите во Софија и во Флорида и била гостин-професор на низа универзитети во САД и Европа, меѓу кои Харвард, Рајс, Калифорнија-Ирвин, Босфорскиот универзитет и многу други.

Авторка е на повеќе монографски публикации, есеи и статии за социјалната и културната историја, историската демографија и историографијата на Балканот во 19. и 20. век, со посебен фокус на проблемите на национализмот, особено на симболиката на национализмот, националната меморија и националните херои. Нејзина најзначајна книга е „Замислувајќи го Балканот“ која е преведена на тринаесет јазици.

Во рамките на своите долгогодишни истражувања и анализи на историографијата и на типологијата на национализмот, а особено државно спонзорираниот национализам, Тодорова во своето предавање ќе се осврне на концептот за т.н. „слаб национализам“. Користејќи ја компаративно оваа аналитичка категорија, таа го толкува национализмот во Бугарија и во Македонија како два примери – студии на случај, во рамките на балканскиот, европскиот и глобалниот контекст. Тодорова, исто така, ќе се осврне и на емотивните аспекти на национализмот, особено на чувствата на гордост и понижување како централни вектори на мобилизирачката моќ на национализмот.

Модератор на настанот во организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија ќе биде Ирена Стефоска, професор на Институтот за национална историја