„Porta Jazz Festival“ во Битола

Врвни имиња на македонската и пошироката џез сцена ќе собере на едно место првиот „Porta Jazz Festival”, што ќе се одржи од 28 февруари до 2 март во култниот клуб „Porta Jazz“ во Битола.

„Porta Jazz Festival“ во Битола

На тридневниот фестивал ќе се претстават Тони Китановски трио, Алек Секуловски, Сашо Поповски, Оливер Јосифовски, Sethstad, Jazzobell Quintet и Кубанецот Оскар Салас и Американецот Дејв Вилсон.

– „Porta jazz fest” ќе биде настан кој ќе ја слави пред се националната џез сцена, и кој ќе се обиде на едно место да ги собере најдобрите македонски џезери и нивните љубители. Сред напливот на шунд и неквалитет со кој се соочуваме секојдневно, со овој настан ќе се обидеме да направиме уште еден донкихотски обид да ја потсетиме публиката кои се музичките вредности што и дома звучат светски, изјави организаторот на фестивалот Влатко Христовски – Дадо.

Фестивалот ќе го отвори промоторот на џез културата во Македонија, Оливер Белопета. Покрај музичките настапи пред публиката, во програмата на фестивалот се предвидени и џез работилиници и проекции на филмови.